Leczo to tradycyjne danie kuchni węgierskiej. W oryginalnej wersji zakłada wykorzystanie papryki i pomidorów duszonych na smalcu oraz podsmażonej cebuli. Polacy upodobali sobie to danie i w ramach eksperymentów kulinarnych stworzyli liczne receptury wzorujące się na leczo. Dziś przychodzimy z przepisem na leczo wegetariańskie, oparte głównie na papryce oraz przyprawach, nadających daniu intensywnie aromatycznego smaku.
Z przygotowaniem leczo nikt nie powinien mieć większych problemów. Cała "filozofia" dania polega na tym, by pokrojone warzywa podsmażyć i poddusić w garnku. Nie potrzebujesz w tym celu mieć żadnych rozwiniętych umiejętności kulinarnych. Z prostym leczo poradzi sobie zarówno amator gotowania, jak i szef kuchni. Ważne, aby wykorzystać odpowiednie składniki i podążać za wskazówkami z poniższego przepisu.
Składniki:
Cebule obierz i pokrój w dość cienkie plastry. Dopraw je solą i podsmażaj na rozgrzanej oliwie, aż delikatnie się zeszklą. Dodaj słodką i ostrą paprykę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Pomidory umyj, natnij i umieść we wrzątku na chwilę. Po wyjęciu obierz je ze skórki, a następnie dodaj do podsmażonej cebuli i czosnku.
W większym garnku zagotuj wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzuć do niej wszystkie papryki. Jeśli lubisz pikantny smak, dodaj również pół papryczki chilli. Zakryj rondel pokrywką, a po dwóch minutach wyjmij warzywa z wody, ostudź i obierz je ze skórki. Wykrój z nich gniazda nasienne. Pozostają część warzyw pokrój w kostkę i dodaj do mieszanki pomidorów, czosnku i cebuli.
Całość zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez kwadrans. Po tym czasie dodaj jeszcze soli i pieprzu wedle uznania. Gotowe leczo podawaj na ciepło ze świeżym chlebem. Gwarantujemy, że zapach i smak, które rozejdą się po domu w czasie gotowania, skuszą wszystkich domowników. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl