Lepszego barszczu czerwonego nie zrobi nawet babcia. Wszystko dzięki dodatkom prosto z lasu

Lista kultowych, polskich zup jest długa, a wśród najlepszych można śmiało wyróżnić barszcz czerwony. Danie o obłędnym kolorze i aromacie kojarzy się przede wszystkim ze świętami, jednak sprawdzi się też na stole bez specjalnej okazji. Ważne jednak, by pamiętać o kilku szczegółach - tu przede wszystkim chodzi o dorodne warzywa, miks przypraw i leśne dodatki.

Barszcz czerwony to synonim świąt, jednak tę znakomitą zupę warto przygotować bez szczególnej okazji. W składzie znajdziemy jedynie proste, swojskie produkty, a efekt zaskoczy nawet największych smakoszy. Kluczem do sukcesu są jednak rozmaite dodatki, a te zdradzamy w przepisie poniżej. 

Dodaj do barszczu czerwonego te składniki, a wyjdzie lepszy niż u babci 

Jesień rozgościła się u nas na dobre, a w ostatnich dniach w kilku miejscowościach spadł nawet śnieg. To oznacza jedno - domowe menu musi przejść natychmiastową metamorfozę i pękać w szwach od rozgrzewających potraw, które poprawią samopoczucie i dodadzą energii w ponure dni. Kandydatem numer jeden jest krzepiący barszcz czerwony. Ta obłędna zupa to co prawda synonim wigilii, jednak świetnie sprawdzi się także na nieco mniej odświętne okazje. Obejdzie się jednak bez zakwasu - skupimy się na zupie bazującej na bulionie dodatkiem dorodnych buraków i odpowiednich przypraw. 

Kultowy barszcz czerwony przygotowywany jest rzecz jasna na zakwasie. Tym razem postawimy jednak na uproszczoną, jednak równie smaczną wersję. Zupa wyjdzie równie smaczna jeśli połączymy bulion warzywny lub mięsny z hojną porcją buraków, czosnkiem, majerankiem i tajemniczym dodatkiem prosto z lasu! Wystarczą bowiem dwa suszone grzybki, by zupa nabrała obłędnych aromatów.

To jednak nie wszystko - barszcz warto równie smakowicie zaserwować domownikom i gościom. Na liście smacznych dodatków można wyróżnić klasyczne ziemniaczki, śmietanę, krokiety, uszka czy rozmaite paszteciki, paluchy lub zawijasy z ciasta francuskiego

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Przepis na wyborny barszcz czerwony

Składniki: 

  • kilogram buraków,
  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 suszone grzybki,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka majeranku,
  • odrobina octu lub soku z cytryny,
  • sól,
  • grubo mielony pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od obrania i pokrojenia w kostkę buraków. Wskazówka - warto użyć rękawiczek, ponieważ te warzywa mogą nam solidnie zafarbować dłonie. 
  2. Buraki przełóż do lekko podgrzanego bulionu. Dodaj także ząbki czosnku i minimum dwa suszone grzybki. 
  3. Zupę zagotuj, po czym zmniejsz moc palnika - barszcz powinien jedynie "pyrkać" przez godzinę. 
  4. Chwilę przed końcem gotowania dodaj do barszczu odrobinę cukru, octu lub cytryny, soli, pieprzu, majeranku i ewentualnie zieleniny. 
  5. Gotowy barszcz serwuj z ulubionymi dodatkami - polecamy domowej roboty krokiety mięsne lub z kapustą i grzybami. Znakomicie pasować będą także paszteciki lub hojna porcja ziemniaczków. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA