Naleśniki z tym dodatkiem nasycą na cały dzień. Poza nabiałem przyda się też saszetka innego produktu

Idealnie aksamitne i rozpływające się w ustach. Tak można opisać domowe naleśniki na maślance. Ten prosty dodatek sprawi, że twojemu śniadaniu nie da się oprzeć. Naleśniki nie będą już suche i gumowate, a domownicy i goście będą błagać o dokładkę na kolanach.

Ciasto naleśnikowe można dowolnie modyfikować, a trzymanie się tradycyjnego przepisu bywa już nudne. Daj się ponieść kulinarnej fantazji i dodaj do ciasta maślankę oraz... budyń. Te dwa składniki sprawią, że naleśniki będą mięciutkie, puszyste i zaskakująco śmietankowe. Podaj je z dżemem i porcją lodów, a oszalejesz na ich punkcie. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 saszetka budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka naturalnej maślanki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • szczypta soli.

Aksamitne naleśniki na maślance. Zjedz śniadanie po królewsku

Do głębokiej miski wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem, a następnie dodajemy mleko i maślankę. To właśnie maślanka sprawi, że naleśniki po usmażeniu będą aksamitne i delikatne. Później przesiewamy do miski mąkę oraz budyń śmietankowy bez cukru. Budyń z kolei nada wyróżniającego się smaku naleśnikom. Choć najlepiej pasuje śmietankowy, to można użyć budyniu o dowolnym smaku, wedle własnych upodobań. Na samym końcu dodajemy do ciasta naleśnikowego olej, sól i cukier puder. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie zaczynamy smażyć naleśniki. Warto nieco natłuścić patelnię, jednak trzeba pamiętać, że olej znajduje się również w cieście. Nie powinniśmy więc wylewać go zbyt dużo, ponieważ naleśniki będą zbyt tłuste. Każdego naleśnika smażymy z obu stron na lekko złocisty kolor. Po tym odkładamy go delikatnie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Naleśniki na maślance smakują wybornie z domowymi dżemami, choć również bez nadzienia będą wyborne. Jak raz spróbujesz tego smaku, nie zatęsknisz za tradycyjną wersją. Smacznego!

Więcej o: