Jesienna zupa krem autorstwa zwyciężczyni MasterChefa. W składzie nie tylko dynia, a cały miks kolorów

O tej porze roku w domowym menu nie brakuje rozgrzewających i sycących dań. Co jednak powiesz na obłędnie smaczną i odrobinę zwariowaną zupę krem z przepisu zwyciężczyni MasterChefa? W składnie znajdziemy dynię i wiele innym sezonowych warzyw. To jednak nie koniec - sekretnym składnikiem jest bowiem...owoc!

Każdy kolejny dzień jest nieco chłodniejszy, a to oznacza jedno - pora odkopać jesienne, rozgrzewające i sycące przepisy. Wśród nich nie może zabraknąć klasycznych gulaszy, zup i aromatycznych pieczeni. Prawdziwym must have'em jest jednak aromatyczny i pełen kolorów krem z dyni, a ten autorstwa zwyciężczyni MasterChefa nie ma sobie równych. 

Takiego kremu z dyni jeszcze nie było. Sekretem Śniechowskiej jest...owoc

Zamiast po raz kolejny brać się za kultowe, babcine przepisy, warto nieco zaszaleć i postawić na nieco bardziej oryginalne smakołyki. Absolutnym hitem tego sezonu jest oczywiście aromatyczny krem z dyni. Tym razem jednak mamy nieco bardziej oryginalną wersję od tej kultowej, którą zna niemal każdy. Ciekawą interpretację klasyka przygotowała Beata Śniechowska - zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef, która słynie z obłędnych przepisów publikowanych na Instagramie, znakomitych książek kucharskich i restauracji w sercu Wrocławia. 

Krem z dyni autorstwa Śniechowskiej daleki jest od klasyki. W składzie znajdziemy pieczone warzywa w tym pomidory, a także szalotkę, czosnek czy odrobinę soku i skórki z pomarańczy. Cytrusowy posmak świetnie komponuje się z sezonowymi rarytasami i mlekiem kokosowym. Takie połączenie z pewnością zachwyci i sprawi, że kultowa zupa zyska powiewu świeżości. 

Zobacz wideo Dynia hasselback z szałwią i masełkiem - wspaniała kulinarna kompozycja

Przepis na krem z pieczonej dyni i pomidorów zwyciężczyni MasterChefa

Składniki: 

  • 500 g dyni hokkaido, 
  • 400 g pomidorów (obranych ze skórki lub z puszki),
  • pomarańcza,
  • ząbek czosnku,
  • cebula,
  • 2 cm kawałek imbiru,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 200 g mleka kokosowego,
  • woda lub odrobina wywaru,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa. 
 

Sposób przygotowania: 

  1. Dynię dokładnie umyj, pokrój na kawałki. Rzem z pomidorami wyłóż na blaszkę, skrop oliwą, posól i popieprz i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. 
  2. Wskzówka - dynie hokkaido można śmiało zapiekać i podawać ze skórką - ta jest ma słodka, miękka i pełna witamin. 
  3. Teraz pora na podsmażenie w głębokiej patelni drobno posiekanej cebuli, startego imbiru i czosnku. Gdy składniki ładnie się zarumienią, dodaj podpieczoną dynię i pomidory. 
  4. Składniki zalej wodą lub wywarem - ważne by płyn jedynie delikatnie przykrył warzywa. Wlej też mleko kokosowe. 
  5. Całość gotuj przez 20 minut na niewielkiej mocy palnika. 
  6. Na koniec dodaj sól, pieprz, sok z cytryny, sos sojowy i sok z pomarańczy razem ze skórką. 
  7. Wszystko zmiksuj na zupę krem. 
  8. Aksamitna zupa z dyni i pomidorów jest gotowa do podania - serwuj ją z odrobiną przyprawy Harrisa, pikantnym olejem lub np. grzankami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.