• Link został skopiowany

Mikrobiolożka wskazała, czego nigdy by nie zjadła. Dzięki temu zatrucie pokarmowe jej niestraszne

Zatrucie pokarmowe zwykle spowodowane jest spożyciem zepsutego jedzenia. W związku z tym pojawiają się zwykle bolesne i nieprzyjemne dolegliwości. Nie zawsze jednak można rozpoznać żywność nienadającą się do spożycia. O tym, jak uniknąć zatrucia, opowiedziała mikrobiolożka.
Posiłek na stołówce - zdjęcie ilustracyjne
fot. guvo59 / pixabay.com

Zatrucie pokarmowe może się objawiać nudnościami, wymiotami, biegunką, a także bólem głowy i brzucha. Za główną przyczynę zatrucia uznaje się zjedzenie produktów zawierających szkodliwe bakterie. Aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości, trzeba zwracać uwagę nie tylko na to, co jemy, ale i w jakich warunkach.

Zobacz wideo Nie wszystko, co dziwnie wygląda na etykiecie, jest szkodliwe

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego? Te nawyki żywieniowe stosuje mikrobiolożka

Na medycznym portalu theconversation.com pojawił się wpis, w którym mikrobiolożka wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe chronią ją przed zatruciem pokarmowym. Po pierwsze, specjalistka radzi, by unikać jedzenia na świeżym powietrzu. Pikniki w parku brzmią miło i przyjemnie, ale mogą skończyć się nieciekawie. Przebywając na zewnątrz, nie mamy możliwości dokładnego oczyszczenia rąk przed posiłkiem. Oznacza to, że nasze jedzenie ma kontakt z groźnymi drobnoustrojami. Ponadto żywność spożywana na dworze przyciąga niechcianą uwagę owadów, które przenoszą zarazki takie jak: wirus E. coli czy Salmonella.

Po drugie, ekspertka unika jedzenia bufetowego, które było wystawione przez co najmniej dwie godziny. W tym czasie w żywności rozpoczął się już proces psucia. Bez odpowiedniej ochrony termicznej, zarazki zaczynają się rozwijać. Szkodliwy jest także kontakt innych ludzi z jedzeniem w bufecie. Dotykanie czy kichanie mają ogromny wpływ na rozwój bakterii, wirusów, a nawet grzybów.

Niemniej ważne jest ograniczenie jedzenia surowych skorupiaków. W ostrygach mogą znajdować się zarazki, które przyczyniają się do wystąpienia bolesnych dolegliwości. Powinniśmy też pamiętać o dokładnym myciu sałaty w torebkach, mimo że na etykiecie widnieje napis "gotowe do spożycia".

Dobre praktyki kulinarne - sposób na uniknięcie zarazków

Mikrobiolożka podzieliła się także zbiorem dobrych praktyk, które należy stosować podczas przebywania w kuchni. Nigdy nie powinniśmy używać tej samej deski do krojenia np. surowego mięsa oraz warzyw. Równie istotne jest mycie rąk przed gotowaniem, jak i po nim. Pozwoli to ograniczyć rozprzestrzenianie się bakterii. Przy szybko psującej się żywności powinniśmy sprawdzać nie tylko datę ważności, ale i zapach oraz wygląd produktu. Jeśli coś wzbudzi nasze wątpliwości, lepiej pozbyć się żywności niż narazić się na przykre konsekwencje. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: