Ekspresowe danie jednogarnkowe w mniej niż 20 minut. Połącz składniki, a reszta zrobi się sama

Jednogarnkowe danie w mniej niż 20 minut to hit tej jesieni. Wystarczy połączyć sycące składniki, a reszta zrobi się dosłownie sama. W roli głównej biała fasola w anturażu soczystego i pełnego witamin szpinaku. Tu króluje prostota, jednak sekret smaku tkwi w odrobinie kremowego nabiału.

Czasami brakuje czasu na gotowanie, jednak mimo to nie warto sięgać po dania instant, drogie cateringi czy w najgorszym przypadku niezdrowy fast food. Wówczas wystarczy pomysłowy przepis, kilka składników i mniej niż 30 minut w kuchni. Efekt potrafi zaskoczyć - szczególnie jeśli w składzie znajdziemy takie pyszności jak szpinak czy fasolę. 

Jesienny obiad z jednego gara - zrobisz go w mniej niż 20 minut 

Dania jednogarnkowe to synonim jesieni - wówczas w domowym menu królują sycące smakowitości, zupy, gulasze, leczo czy swojskie miksy. Ciekawą alternatywą dla pomidorowych czy paprykowych dań jest przepis, który łączy ryż, szpinak i białą fasolę. To jednak nie koniec niespodzianek - ciekawym spoiwem jest tu kremowy i wyrazisty w smaku nabiał. Całość nie tylko obłędnie się prezentuje, ale też gwarantuje zastrzyk energii, witamin i znakomity smak, który zapamiętasz na długo. Wszystko to w ekspresowy, łatwy sposób - bez marnowania czasu i stosu brudnych naczyń. 

Przygotowanie garnka z kremowym ryżem, fasolą i szpinakiem to przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności, a reszta dosłownie robi się sama! W pierwszej kolejności go garnka musi trafić fasola i szpinak, później dodajemy ryż, przyprawy, odrobinę wody i sekretny składnik, czyli kremowy serek czosnkowy (można zastąpić go też klasycznym). Takie połączenie gwarantuje obłędny posiłek, który syci i rozpieszcza kubki smakowe. 

Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Przepis na ekspresowe danie jednogarnkowe z fasolą i szpinakiem

Składniki: 

  • 250 g ugotowanego ryżu, 
  • odsączona puszka białej fasoli,
  • 100 g czosnkowego serka śmietankowego,
  • solidna garść szpinaku, 
  • sól,
  • pieprz,
  • świeża zielenina, 
  • odrobina wody.

Sposób przygotowania: 

  1. Do garnka przełóż ugotowany ryż, przepłukany szpinak i puszkę odsączonej z zalewy fasoli. 
  2. Wszystkie składniki podlej niewielką ilością wody. 
  3. Na koniec dodaj 100 g kremowego serka czosnkowego, lub innego kremowego nabiału. 
  4. Składniki dopraw solą, pieprzem i ewentualnie płatkami chilli. 
  5. Całość gotuj przez około 15-20 minut na niewielkim ogniu. 
  6. Po tym czasie posyp danie zieleniną i gotowe. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.