• Link został skopiowany

Pierogi ze świeżymi grzybami. Dodaj dwie rzeczy do farszu, a wydobędziesz głębię smaku

Czy jesienią istnieje lepszy obiad, niż pyszne pierogi ze świeżymi grzybami? Osobiście uważam, że raczej nie, tym bardziej, gdy odpowiednio te grzyby przygotujemy. Dziś zdradzimy kilka pierogowych sekretów, podpowiemy, jakie gatunki są najlepsze do pierogów i jakie dwie przyprawy podkręcą smak farszu. Gotowi na ucztę?
Pierogi z leśnymi grzybami
Viacheslav Rubel /Shutterstock

Więcej przepisów na dania z grzybami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pierogi ze świeżymi grzybami to zdecydowanie jedna z najlepszych rzeczy, jakie można podać na obiad po powrocie z grzybobrania, oczyeiście jeśli szczęście nam dopisało. Oczywiście pierogi z farszem z suszonych grzybów i kapusty są także przepyszne, ale umówmy się - świeże grzyby w pierogach, jajecznicy i nawet na kanapce nie mają sobie równych. Jednak jeśli chodzi o sam farsz grzybowy do pierogów, dwie przyprawy są niemal obowiązkowe. Chodzi o listki laurowe oraz jałowiec.

Jakie grzyby są najlepsze do pierogów?

Czasami nie za bardzo mamy z czego wybierać i do pierogów dodajemy te grzyby, które akurat wylądowały w naszych koszach. Jednak zawsze najlepsze, są te najbardziej aromatyczne. Idealnie do pierogów nadają się podgrzybki, borowiki (chociaż te polecam jednak odłożyć do suszenia). Można użyć także koźlarzy, chociaż polecam same kapelusze - trzony bywają łykowate. Jednak moim zdaniem najlepsze do pierogów są opieńki, maślaki, zwłaszcza młode, bardzo dobrze sprawdzają się też lejkowce dęte. Radzę uważać na kurki, które mogą zrobić się gorzkie, gąski, które zdecydowanie najlepsze są w zupie oraz rydze - te najlepsze w kiszeniu i usmażone na masełku. 

Pierogi ze świeżymi grzybami - przepis

Składniki:

  • mniej więcej 600-700 g świeżych leśnych grzybów
  • 2 duże cebule
  • masło lub odrobina swojskiego smalcu do smażenia
  • 2-3 listki laurowe - to najlepszy przyjaciel grzybów
  • kilka ziaren jałowca zmielonych w moździerzu
  • sól, pieprz
  • ciasto na pierogi (polecam ten przepis - zawsze się udaje)
  • opcjonalnie kiszona kapusta zmielona w maszynce lub posiekana

Sposób wykonania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść. Jeśli używasz maślaków, zdejmij z nich śliską skórkę. Grzyby następnie pokrój na mniejsze kawałki i sprawdź, czy nie są robaczywe. Następnie drobno przesiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
  2. Na patelni rozgrzej masło lub smalec (możesz połączyć oba tłuszcze pół na pół). Następnie dodaj posiekaną w kostkę cebulę i odrobinę soli. Smaż, aż się zeszkli, 
  3. Dodaj grzyby, listki laurowe oraz zmielone nasiona jałowca. Zmniejsz moc palnika i duś grzyby, aż nieco odparują i zrobią się miękkie. Następnie dopraw je do smaku solą i pieprzem i wyjmij listki laurowe. 
  4. Farsz przełóż do miski, żeby lekko przestygł. Możesz dodać pół łyżki mąki ziemniaczanej, by farsz był bardziej związany. Na tym etapie dodaj także kapustę kiszoną, jeśli jej używasz.
  5. Zagnieć ciasto z przepisu powyżej i rozwałkuj je na blacie podsypanym mąką. Następnie za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj kółeczka. Na środku każdego z nich połóż porcję farszu i szczelnie zalep, tworząc falbankę. 
  6. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i masłem. Następnie wrzucaj pierogi na wrzątek partiami i gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj na ciepło okraszone masłem i cebulką lub odsmaż je na patelni. 

Takie pierogi są pyszne, aromatyczne i z pewnością smakiem wygrywają z pierogami z suszonych grzybów. Jednak jeśli szczęście ci dopisało i grzybów masz pod dostatkiem, możesz takie pierogi zamrozić, by zawsze pod ręką mieć najlepszy, domowy obiad do ogrzania w kilka minut. 

Więcej o: