Marynowanie czosnku to dobry pomysł, by zachować jego właściwości na dłużej. W końcu czosnek uważany jest za naturalny antybiotyk i jego obecność w diecie jest niezwykle ważna, szczególnie gdy chcemy zadbać o wzmocnienie odporności. Pełen cennych witamin i minerałów czosnek jest również wyśmienitym przysmakiem. Do słoiczków dodaj po łyżeczce tych przypraw, a smak pozytywnie cię zaskoczy. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Gotowe przetwory należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Doskonale sprawdzi się do tego spiżarnia, garaż lub nawet szafa w przedpokoju. Grunt, by w pomieszczeniu nie było zbyt wilgotno.
Czosnek marynowany, choć można jeść prosto ze słoika, smakuje nieziemsko jako dodatek do sosów. Dodaje ciekawego aromatu, a do tego pozostaje nadal lekko pikantny. Niektórzy lubią marynowany czosnek łączyć z miękkim masłem, tworząc znakomite smarowidło na kanapki. Marynowanym czosnkiem można również nadziewać mięsa, a w szczególności pieczeń ze schabu. W każdej wersji będzie smakować doskonale, a ogranicza nas tylko własna kulinarna kreatywność. Smacznego!