Jak marynowany czosnek, to tylko ten z przepisu siostry Anastazji. Jej tajny składnik to dwie łyżeczki tych przypraw

Siostra Anastazja słynie z doskonałych i sprawdzonych przepisów, a wiele gospodyń traktuje ją jak kulinarny autorytet. Przedstawiamy przepis na wyśmienity czosnek marynowany. Sekretem idealnego smaku jest dodatek, który siostra Anastazja dodaje od lat. Wystarczą dwie łyżeczki.

Marynowanie czosnku to dobry pomysł, by zachować jego właściwości na dłużej. W końcu czosnek uważany jest za naturalny antybiotyk i jego obecność w diecie jest niezwykle ważna, szczególnie gdy chcemy zadbać o wzmocnienie odporności. Pełen cennych witamin i minerałów czosnek jest również wyśmienitym przysmakiem. Do słoiczków dodaj po łyżeczce tych przypraw, a smak pozytywnie cię zaskoczy. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Składniki:

  • 500 g czosnku (ok. 10 główek),
  • 500 ml wody,
  • suszony estragon,
  • suszona bazylia,
  • oliwa,
  • 6 łyżek octu winnego,
  • 2 łyżeczki soli kamiennej,
  • 2 łyżki cukru.

Marynowany czosnek z przepisu siostry Anastazji. Ta przyprawa to klucz do sukcesu

  1. Czosnek moczymy w wodzie przez około godzinę. Następnie obieramy go z łupin (po namoczeniu będzie to łatwiejsze) i sparzamy wrzątkiem.
  2. Do czystych i wyparzonych słoików wsypujemy po łyżeczce estragonu, bazylii i oliwy. To właśnie te przyprawy powodują, że smak marynowanego czosnku jest dodatkowo wzmocniony. 
  3. Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
  4. Chłodną zalewą wypełniamy słoiczki z czosnkiem. 
  5. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy w garnku lub piekarniku. 

Gotowe przetwory należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Doskonale sprawdzi się do tego spiżarnia, garaż lub nawet szafa w przedpokoju. Grunt, by w pomieszczeniu nie było zbyt wilgotno.

Z czym jeść marynowany czosnek? Ten przysmak smakuje jak marzenie

Czosnek marynowany, choć można jeść prosto ze słoika, smakuje nieziemsko jako dodatek do sosów. Dodaje ciekawego aromatu, a do tego pozostaje nadal lekko pikantny. Niektórzy lubią marynowany czosnek łączyć z miękkim masłem, tworząc znakomite smarowidło na kanapki. Marynowanym czosnkiem można również nadziewać mięsa, a w szczególności pieczeń ze schabu. W każdej wersji będzie smakować doskonale, a ogranicza nas tylko własna kulinarna kreatywność. Smacznego!

Więcej o: