Kotlety mielone Ani Lewandowskiej mogą zadziwiać. Niezbyt wiele mają bowiem wspólnego z tradycyjnym przepisem. Nie oznacza to jednak, że są gorsze w smaku - wręcz przeciwnie. Zaskocz swoich gości, przygotowując mielone z tej receptury.
fot. instagram/annalewandowska, fot. w tle Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Kotlety mielone to doskonała propozycja na obiad. Jednak to mielone Ani Lewandowskiej mogą przebić w smaku nawet kotlety schabowe. Ten przepis zaskoczy zarówno ciebie, jak i twoich gości. Ale wszyscy będziecie zajadać się nimi ze smakiem.
REKLAMA
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Kotlety mielone Ani Lewandowskiej. Robert wcina, aż się uszy trzęsą
Kotlety mielone Ani Lewandowskiej smakują obłędnie, ale znacznie różnią się od tradycyjnych kotletów. Są jednak pyszne, soczyste, a na dodatek o wiele zdrowsze. Dodatek buraków zaskakuje, ale na szczęście pozytywnie. Skoro Robert zajada się tymi kotletami, to ty musisz ich chociaż spróbować. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na kotlety mielone od Ani Lewandowskiej. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wrzuć mięso mielone oraz starte na dużych oczkach ugotowane buraki.
Całość dopraw kurkumą, solą, pieprzem, majerankiem i chili. Dodaj również tłuszcz i zagnieć na jednolitą masę, aż do połączenia składników.
Z tak powstałej masy formuj kotlety na kształt klasycznych mielonych i smaż je na niewielkiej ilości tłuszczu. Będą gotowe, gdy osiągną ciemnobrązowy odcień.
Gdy będą wysmażone, przełóż je na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, dzięki czemu w łatwy sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie będą pasować do nich ziemniaki, ryż czy surówka z ulubionych warzyw. Smacznego!