Kotlety mielone to doskonała propozycja na obiad. Jednak to mielone Ani Lewandowskiej mogą przebić w smaku nawet kotlety schabowe. Ten przepis zaskoczy zarówno ciebie, jak i twoich gości. Ale wszyscy będziecie zajadać się nimi ze smakiem.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Kotlety mielone Ani Lewandowskiej. Robert wcina, aż się uszy trzęsą
Kotlety mielone Ani Lewandowskiej smakują obłędnie, ale znacznie różnią się od tradycyjnych kotletów. Są jednak pyszne, soczyste, a na dodatek o wiele zdrowsze. Dodatek buraków zaskakuje, ale na szczęście pozytywnie. Skoro Robert zajada się tymi kotletami, to ty musisz ich chociaż spróbować. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z indyka,
- 200 g ugotowanych buraków,
- łyżka oliwy, oleju kokosowego lub masła klarowanego,
- szczypta kurkumy,
- pół łyżeczki majeranku,
- szczypta chili,
- sól,
- pieprz.
Przepis na kotlety mielone od Ani Lewandowskiej. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wrzuć mięso mielone oraz starte na dużych oczkach ugotowane buraki.
- Całość dopraw kurkumą, solą, pieprzem, majerankiem i chili. Dodaj również tłuszcz i zagnieć na jednolitą masę, aż do połączenia składników.
- Z tak powstałej masy formuj kotlety na kształt klasycznych mielonych i smaż je na niewielkiej ilości tłuszczu. Będą gotowe, gdy osiągną ciemnobrązowy odcień.
- Gdy będą wysmażone, przełóż je na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, dzięki czemu w łatwy sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie będą pasować do nich ziemniaki, ryż czy surówka z ulubionych warzyw. Smacznego!