Kotlety mielone Ani Lewandowskiej są obłędnie pyszne. Wystarczy zamienić cebulę na to warzywo

Kotlety mielone Ani Lewandowskiej mogą zadziwiać. Niezbyt wiele mają bowiem wspólnego z tradycyjnym przepisem. Nie oznacza to jednak, że są gorsze w smaku - wręcz przeciwnie. Zaskocz swoich gości, przygotowując mielone z tej receptury.

Kotlety mielone to doskonała propozycja na obiad. Jednak to mielone Ani Lewandowskiej mogą przebić w smaku nawet kotlety schabowe. Ten przepis zaskoczy zarówno ciebie, jak i twoich gości. Ale wszyscy będziecie zajadać się nimi ze smakiem. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Kotlety mielone Ani Lewandowskiej. Robert wcina, aż się uszy trzęsą 

Kotlety mielone Ani Lewandowskiej smakują obłędnie, ale znacznie różnią się od tradycyjnych kotletów. Są jednak pyszne, soczyste, a na dodatek o wiele zdrowsze. Dodatek buraków zaskakuje, ale na szczęście pozytywnie. Skoro Robert zajada się tymi kotletami, to ty musisz ich chociaż spróbować. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 400 g mięsa mielonego z indyka,  
  • 200 g ugotowanych buraków,  
  • łyżka oliwy, oleju kokosowego lub masła klarowanego,  
  • szczypta kurkumy,  
  • pół łyżeczki majeranku,  
  • szczypta chili,  
  • sól,  
  • pieprz. 

Przepis na kotlety mielone od Ani Lewandowskiej. Sposób przygotowania krok po kroku  

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej miski wrzuć mięso mielone oraz starte na dużych oczkach ugotowane buraki.  
  2. Całość dopraw kurkumą, solą, pieprzem, majerankiem i chili. Dodaj również tłuszcz i zagnieć na jednolitą masę, aż do połączenia składników.  
  3. Z tak powstałej masy formuj kotlety na kształt klasycznych mielonych i smaż je na niewielkiej ilości tłuszczu. Będą gotowe, gdy osiągną ciemnobrązowy odcień.  
  4. Gdy będą wysmażone, przełóż je na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, dzięki czemu w łatwy sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.  
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie będą pasować do nich ziemniaki, ryż czy surówka z ulubionych warzyw. Smacznego! 
Więcej o: