Nie od dziś wiadomo, że domowa kuchnia smakuje najlepiej, najprościej mówiąc ta swojska, sezonowa i nieprzekombinowana. Podobnie jest w kwestii wypieków - nie bez powodu wszyscy ubóstwiają najzwyklejsze kruche ciasteczka czy ekspresowe smakołyki. Iście jesiennym rarytasem jest także specjał z jabłkami w roli głównej. Mowa tu o placku, który udaje szarlotkę, jednak smakuje o niebo lepiej.
Nie ma nic lepszego od domowej roboty ciast, a najlepiej smakują oczywiście te, które są ekspresowe i łatwe w przygotowaniu. Kultowy placek z jabłkami nie ma sobie równych, a jak się okazuje, wystarczy kilka składników, odrobina chęci i kilkanaście minut w kuchni, by powstało to słodkie, cukiernice arcydzieło. Jesienny wypiek sprawdzi się jako dodatek do codziennej kawy lub herbaty, ale także jako poczęstunek dla gości.
Wyborny placek z jabłkami to słodka klasyka gatunku. Warto jednak pamiętać o szczegółach bez, których będzie skazani na zakalec. W pierwszej kolejności warto więc zadbać o soczyste, dorodne owoce - na szczęście jesienią ich nie brakuje. Następną rzeczą jest temperatura składników - pamiętajmy, by jaja, masło czy mleko wyciągnąć wcześniej z lodówki. Reszta dosłownie robi się sama - więcej szczegółów zdradzamy w przepisie poniżej, który ekspresowo wyjaśnia jak zrobić to obłędne ciasto.
Składniki:
Sposób przygotowania: