Banalnie proste ciasto z jabłkami. Ten wypiek po pierwszym kawałku stanie się synonimem jesieni

Chodzi ci po głowie coś słodkiego, ale brakuje czasu na kilkugodzinne wypiekanie biszkoptów, tart czy tortów? Postaw na prostotę i sezonowe smaki, czyli ekspresowy placek z jabłkami. Wystarczy pokroić owoce, zalać ciastem, a gotową formę włożyć do piekarnika. Prościej i smaczniej już się chyba nie da!

Nie od dziś wiadomo, że domowa kuchnia smakuje najlepiej, najprościej mówiąc ta swojska, sezonowa i nieprzekombinowana. Podobnie jest w kwestii wypieków - nie bez powodu wszyscy ubóstwiają najzwyklejsze kruche ciasteczka czy ekspresowe smakołyki. Iście jesiennym rarytasem jest także specjał z jabłkami w roli głównej. Mowa tu o placku, który udaje szarlotkę, jednak smakuje o niebo lepiej. 

Arcyproste ciasto z jabłkami. Placek à la szarlotka gotowy jest w mgnieniu oka

Nie ma nic lepszego od domowej roboty ciast, a najlepiej smakują oczywiście te, które są ekspresowe i łatwe w przygotowaniu. Kultowy placek z jabłkami nie ma sobie równych, a jak się okazuje, wystarczy kilka składników, odrobina chęci i kilkanaście minut w kuchni, by powstało to słodkie, cukiernice arcydzieło. Jesienny wypiek sprawdzi się jako dodatek do codziennej kawy lub herbaty, ale także jako poczęstunek dla gości. 

Wyborny placek z jabłkami to słodka klasyka gatunku. Warto jednak pamiętać o szczegółach bez, których będzie skazani na zakalec. W pierwszej kolejności warto więc zadbać o soczyste, dorodne owoce - na szczęście jesienią ich nie brakuje. Następną rzeczą jest temperatura składników - pamiętajmy, by jaja, masło czy mleko wyciągnąć wcześniej z lodówki. Reszta dosłownie robi się sama - więcej szczegółów zdradzamy w przepisie poniżej, który ekspresowo wyjaśnia jak zrobić to obłędne ciasto

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Przepis na ekspresowy placek z jabłkami, czyli słodka rozkosz na talerzu

Składniki: 

  • 2 duże jabłka,
  • 75 g masła,
  • 100 g mąki,
  • 70 g cukru trzcinowego,
  • 150 ml mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu. 

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp cukier, mąkę, proszek do pieczenia. Wlej mleko i wszystko wymieszaj na gładką, jednolitą masę pozbawioną grudek mąki. 
  2. Teraz obierz jabłka. Owoce pokrój w ćwiartki i wyłóż do niewielkiej formy. 
  3. Owoce zalej roztopionym masłem i posyp cynamonem, wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie wlej do foremki wcześniej przygotowane ciasto. Na wierzch można dodatkowo ułożyć kilka plasterków jabłka, by całość estetycznie się później prezentowała. 
  5. Gotowe ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. 
  6. Przepyszny placek z jabłkami świetnie komponuje się z lodami waniliowymi. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.