-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis podała mi znajoma cukierniczka. Dodaj ten składnik, a jesienne bułeczki będą obłędnie miękkie
Przepis podała mi znajoma cukierniczka. Dodaj ten składnik, a jesienne bułeczki będą obłędnie miękkie
Miękkie i delikatne ciasto wyłożone aromatycznym i słodkim farszem to dla wielu osób symbol jesieni. Można je podawać z ciepłym napojem, świetnie sprawdzi się kakao. By drożdżówki wyszły obłędnie miękkie, warto do nich dodać ten jeden składnik. Dzięki niemu będą jeszcze smaczniejsze.
Znane na całym świecie cynamonowe rolki pochodzą ze Skandynawii, a ich oryginalna nazwa to Kanelbulle. Zostały zapoczątkowane w Szwecji w latach 20 XX w. kiedy po zakończonej I wojnie światowej dostęp do większej ilości składników był łatwiejszy. Jednak większą popularność zdobyły dopiero w latach 50. Do Europy przepis na słodki przysmak dotarł dość późno, bo w roku 2006 wraz z projektem Cafe Europa.
Zobacz wideo Cruffin cynamonowy - słodka przekąska
Słodkie bułeczki doczekały się nawet własnego święta. W Finlandii i Szwecji dzień cynamonowych rolek przypada na 4 października. W wielu krajach uchodzą za jesienny symbol, gdyż łączą w sobie korzenne smaki i ciepłe ciasto drożdżowe. By uzyskać efekt, który zadowoli każdego, do ciasta dodaj roztopione masło. To właśnie ono nadaje całości miękkości.
Przepis na cynamonki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 125 g roztopionego masła.
- całe jajko,
- 2 żółtka,
- 60 g cukru,
- 10 g suchych drożdży lub 40 g świeżych,
- szczypta soli.
Składniki na cynamonowy farsz
- 70 g roztopionego masła,
- 150 g cukru drobnoziarnistego,
- 4 łyżki cynamonu,
- 2 łyżeczki kardamonu,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego.
Składniki na lukier
- szklanka cukru pudru,
- sok z cytryny.
Ciasto drożdżowe - krok po kroku
- Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę, a następnie dodaj suche drożdże lub rozczyn wykonany ze świeżych. Wlej także szklankę letniego mleka, wbij jajko, wlej żółtka i wsyp cukier. Na koniec wlej roztopione masło i dorzuć szczyptę soli.
- Składniki wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Tak przygotowane przełóż do miski, przykryj czystą ścierką i odstaw do podwojenia objętości. Ciasto powinno to zrobić w przeciągu 1,5 godziny.
- Teraz czas na przygotowanie cynamonowego farszu. Masło umieść w rondelku i roztop je na średnim ogniu. Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dodaj tłuszcz, wszystko razem wymieszaj.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je na oprószoną mąką stolnicę, lekko wyrób i podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta.
- Prostokąty równomiernie posmaruj nadzieniem cynamonowym. Delikatnie zwiń całość w roladkę i za pomocą ostrego noża pokrój na kawałki o grubości ok. 3 cm. Kluczowe jest to, aby nóż był naprawdę naostrzony, w ten sposób nie rozwalisz ciasta.
- Ułóż pokrojone ciasta na blasze, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Zachowaj odległość pomiędzy bułeczkami, aby przy pieczeniu za mocno na siebie nie nachodziły. Tak przygotowane ciasto, przykryj ponownie ściereczką i pozostaw na ok. 30 minut. Bułki powinny podwoić swoją objętość.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C i wstaw wyrośnięte bułeczki na około 15-20 minut. Wyjmij, gdy się zarumienią.
- W tym czasie przygotuj lukier. Wystarczy, że do miski przesiejesz cukier puder i dodasz sok z cytryny. Taką mieszankę utrzyj na gładką masę, a następnie polej upieczone cynamonki.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl