Można uznać, że o zupie kalafiorowej wie się już wszystko. Jednak ten przepis jest przykładem, że wcale tak nie jest. Ta wersja jest wielkim zaskoczeniem i połączeniem nieoczywistych składników. To, co wychodzi z tej receptury jest lepsze od zupy z przepisu babci.
Yulia Davidovich /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa kalafiorowa to jedno z tych dań, które zawsze przypomina nam o ciepłym i domowym smaku. To kremowe, delikatne i pełne aromatu danie jest idealnym wyborem na chłodne dni, których mamy teraz coraz więcej. Jednak dziś nie chcemy przypomnieć o zwykłej zupie z kalafiora. Zdradzamy bowiem recepturę na nieco inną, bardziej oryginalną jej wersję. Jest to zupa po belwedersku, która kryje w sobie wiele różnych składników.
REKLAMA
Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa
Tradycyjny przepis na kalafiorową jest bardzo prosty i nie ma w nim szokujących połączeń smakowych. Nie można jednak powiedzieć tego na temat tej wersji tego dania. To, co może zaskoczyć najbardziej to kombinacja soku z cytryny i żółtek. Takie właśnie połączenia nadaje daniu aksamitności i przełamuje smaki.
Przepis na zupę kalafiorową po belwedersku
Składniki
średni kalafior,
cebula,
3 ziemniaki,
2 łyżki masła,
1 litr bulionu,
250 ml mleka,
100 ml śmietany kremówki 30%,
2 łyżki mąki pszennej,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
posiekana natka pietruszki,
łyżka soku z cytryny,
2 żółtka,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Kalafiora podziel na różyczki, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę również obierz i posiekaj na drobną kostkę.
W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją przez kilka minut, do momentu aż się lekko zarumieni.
Następnie dodaj mąkę pszenną i mieszaj przez około 2-3 minuty. Rób to energicznie, by nie powstały grudki.
Do takiej mieszanki zacznij stopniowo wlewać bulion warzywny. Cały czas mieszaj, by składniki mogły się połączyć. Teraz dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj wywar przez około 10 minut, aż lekko zgęstnieje.
Po tym czasie dodaj kalafior i ziemniaki. Gotuj zupę na średnim ogniu przez 20 minut. W tym czasie warzywa powinny stać się miękkie.
Zdejmij zupę z ognia i usuń liście laurowe i ziele angielskie. Następnie za pomocą blendera zmiksuj całość na gładką konsystencję.
Ponownie umieść garnek na palniku i wlej mleko, a także śmietanę. W miseczce połącz żółtka z sokiem z cytryny, energicznie wymieszaj. Taką mieszankę wlej do wywaru i ponownie podgrzej przez kilka chwil.
Na koniec dopraw zupę solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Podawaj ze świeżym pieczywem i posypaną posiekaną natką pietruszki.