Ten przysmak ze wschodu Polacy uwielbiają coraz bardziej. Przygotowanie go potrwa mniej niż zrobienie kawy

Polacy bardzo chętnie testują nowe smaki, szczególnie gdy pochodzą one od sąsiednich państw. Jednym z takich dań są właśnie te placki, które mogą przypominać naleśniki lub racuchy. Ich wykonanie jest bardzo podobne, lecz wyróżnia je główny składnik. To właśnie on zmienia smak całej potrawy.

Bliny gryczane to klasyczne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i wielu innych wschodnich krajów. Ich przepis i historia sięga wieków, ponieważ gryka, czyli roślina, z której pozyskuje się mąkę gryczaną, była jednym z podstawowych zbóż uprawianych w Europie Wschodniej. Bliny stały się więc popularnym i dostępnym daniem, które można było przyrządzić na różne sposoby i z różnymi dodatkami.

Zobacz wideo Dania tradycyjne vs nowoczesne: bliny i sałatka Waldorf

Tradycja jedzenia blinów jest również związana z rytuałem maslenicy, czyli przedwielkopostnym świętem w Rosji, podczas którego spożywa się bliny jako symbol słonecznego kręgu. Można je spożywać na wiele różnych sposobów. By dodać im charakteru warto serwować je z rybami, domowymi sosami lub ze słodkimi dodatkami.

Przepis na bliny gryczane

Składniki

  • 250 g mąki gryczanej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 100 ml wody,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki cukru,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę gryczaną i mąkę pszenną.
  2. W drugiej misce wbij jajka i energicznie je roztrzep. Dodaj do nich mleko, wodę, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły i aby pozbyć się grudek.
  3. Teraz czas na połączenie suchych składników z mokrymi. Do miski z mąkami wlej mokrą mieszankę i energicznie wymieszaj. Ciasto powinno stać się jednolite i gładkie.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio gorący formuj na nim zgrabne placki. Smaż je z każdej strony przez kilka minut, by stały się rumiane i chrupiące. Po wysmażeniu przełóż je na talerz.
  5. Ciepłe bliny podawaj z twarogiem, szczypiorkiem i rzodkiewką. Jeśli wolisz słodką wersję, możesz polać je miodem i posypać orzechami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.