Przepis na naleśniki jest prosty i chyba każdy mniej więcej wie, jak je zrobić. Dziś jednak troszeczkę zaszalejemy i pokażemy wam, jak zrobić naleśniki najdelikatniejsze i najpyszniejsze na świecie. Jeden dodatek wszystko to załatwi, a ty będziesz w szoku, że to można dodać do ciasta.
Naleśniki można przygotować na różne sposoby. Troszkę inaczej robi się naleśniki na krokiety lub do zawijania, inaczej cieniutkie i elastyczne naleśniki po francusku, a jeszcze inaczej słodziutkie naleśniki budyniowe. Dziś podpowiemy wam, jak przygotować wymarzone śniadanie, kiedy za oknem chłód, a przed wami ciężki dzień - naleśniki z mascarpone. Smakują tak, że już od pierwszego kęsa się zakochasz.
Zobacz wideo
Przepis na naleśniki z mascarpone
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka leka
ok. 0,5 szklanki mleka
ok. 200 g serka mascarpone
1 średnie jajko
2-3 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
płaska łyżka cukru waniliowego
Naleśniki z mascarpone - sposób wykonania:
Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj cukier waniliowy oraz sól i wymieszaj.
Dodaj mleko, wodę, wbij jajko i dołóż serek mascarpone. Następnie całość z miksuj na gładkie ciasto. Pod koniec miksowania dodaj masło.
Miskę z ciastem odłóż na kilkanaście minut, by gluten zawarty w mące związał składniki, dzięki temu naleśniki będą smaczniejsze i bardziej elastyczne.
Porządnie rozgrzej patelnię i lekko natłuść ją olejem lub masłem. Następnie za pomocą chochelki nakładaj na nią porcje ciasta i rozprowadź po całej powierzchni. Smaż z obu stron, aż naleśniki będą zarumienione.
Takie naleśniki najlepiej smakują na słodko. Podaj je z domową konfiturą, ulubionymi owocami lub słodkim serem, a dzień od razu stanie się lepszy.