Naleśniki - przepis, który cię zaskoczy. Dodaj do ciasta kremowy składnik, a będą najdelikatniejsze na świecie

Przepis na naleśniki jest prosty i chyba każdy mniej więcej wie, jak je zrobić. Dziś jednak troszeczkę zaszalejemy i pokażemy wam, jak zrobić naleśniki najdelikatniejsze i najpyszniejsze na świecie. Jeden dodatek wszystko to załatwi, a ty będziesz w szoku, że to można dodać do ciasta.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki można przygotować na różne sposoby. Troszkę inaczej robi się naleśniki na krokiety lub do zawijania, inaczej cieniutkie i elastyczne naleśniki po francusku, a jeszcze inaczej słodziutkie naleśniki budyniowe. Dziś podpowiemy wam, jak przygotować wymarzone śniadanie, kiedy za oknem chłód, a przed wami ciężki dzień - naleśniki z mascarpone. Smakują tak, że już od pierwszego kęsa się zakochasz.

Zobacz wideo

Przepis na naleśniki z mascarpone

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka leka
  • ok. 0,5 szklanki mleka
  • ok. 200 g serka mascarpone
  • 1 średnie jajko
  • 2-3 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • płaska łyżka cukru waniliowego

Naleśniki z mascarpone - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj cukier waniliowy oraz sól i wymieszaj. 
  2. Dodaj mleko, wodę, wbij jajko i dołóż serek mascarpone. Następnie całość z miksuj na gładkie ciasto. Pod koniec miksowania dodaj masło.
  3. Miskę z ciastem odłóż na kilkanaście minut, by gluten zawarty w mące związał składniki, dzięki temu naleśniki będą smaczniejsze i bardziej elastyczne. 
  4. Porządnie rozgrzej patelnię i lekko natłuść ją olejem lub masłem. Następnie za pomocą chochelki nakładaj na nią porcje ciasta i rozprowadź po całej powierzchni. Smaż z obu stron, aż naleśniki będą zarumienione. 

Takie naleśniki najlepiej smakują na słodko. Podaj je z domową konfiturą, ulubionymi owocami lub słodkim serem, a dzień od razu stanie się lepszy. 

Więcej o: