Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Naleśniki można przygotować na różne sposoby. Troszkę inaczej robi się naleśniki na krokiety lub do zawijania, inaczej cieniutkie i elastyczne naleśniki po francusku, a jeszcze inaczej słodziutkie naleśniki budyniowe. Dziś podpowiemy wam, jak przygotować wymarzone śniadanie, kiedy za oknem chłód, a przed wami ciężki dzień - naleśniki z mascarpone. Smakują tak, że już od pierwszego kęsa się zakochasz.
Przepis na naleśniki z mascarpone
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka leka
- ok. 0,5 szklanki mleka
- ok. 200 g serka mascarpone
- 1 średnie jajko
- 2-3 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- płaska łyżka cukru waniliowego
Naleśniki z mascarpone - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj cukier waniliowy oraz sól i wymieszaj.
- Dodaj mleko, wodę, wbij jajko i dołóż serek mascarpone. Następnie całość z miksuj na gładkie ciasto. Pod koniec miksowania dodaj masło.
- Miskę z ciastem odłóż na kilkanaście minut, by gluten zawarty w mące związał składniki, dzięki temu naleśniki będą smaczniejsze i bardziej elastyczne.
- Porządnie rozgrzej patelnię i lekko natłuść ją olejem lub masłem. Następnie za pomocą chochelki nakładaj na nią porcje ciasta i rozprowadź po całej powierzchni. Smaż z obu stron, aż naleśniki będą zarumienione.
Takie naleśniki najlepiej smakują na słodko. Podaj je z domową konfiturą, ulubionymi owocami lub słodkim serem, a dzień od razu stanie się lepszy.