Postaw na jesienną lemoniadę z dodatkiem sezonowych owoców. Ten napój rozgrzeje i dostarczy witamin

Gdy za oknem ziąb i plucha warto postawić na rozgrzewające i dodające energii napoje. Zamiast szykować klasyczną herbatę, wybierz obłędną lemoniadę z dodatkiem sezonowych owoców. Ten niepozorny napój to nie tylko zastrzyk witamin, ale i ambrozja dla kubków smakowych. Kluczem do sukcesu jest przygotowanie słodkiego syropu.

Nie ma nic lepszego niż szklanka rozgrzewającego napoju w pochmurne, deszczowe dni. Zazwyczaj stawiamy na rozmaite herbaty, smakowe kawy, słodkie kakao czy inne smakowitości z dodatkiem soków, owoców lub przypraw korzennych. Co jednak gdyby zaserwować lemoniadę na gorąco? Znamy przepis, który nie tylko poprawi nastrój i pożegna sezonową chandrę, ale doskonale wpłynie na odporność. 

Lemoniada z dodatkiem sezonowych owoców to hit tej jesieni 

Lemoniadę kojarzy się raczej z upalnymi, letnimi dniami, gdzie każdy marzy o ugaszeniu pragnienia i skrawku cienia. Nasz przepis jest jednak doskonale dobrany do aktualnej pory roku. Iście jesienna mieszanka jest co najważniejsze podawana na ciepło, a nawet na gorąco! W składzie znajdziemy owoce pigwowca, które zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia witamin, a także świetnie smakują - o ile zostaną właściwie przygotowane. Warto dodać, że owoce pigwowca hamują namnażanie się bakterii i szkodliwych drobnoustrojów odpowiedzialnych za powstawanie infekcji - to zatem prawdziwy strzał w dziesiątkę i propozycja idealna do październikowego menu. 

Sekretem lemoniady z pigwowca jest oczywiście wcześniej przygotowany syrop. Niezbędna okaże się więc hojna porcja owoców i cukru. Przygotowanie nie jest trudne, jednak nie obejdzie się bez odrobiny cierpliwości i wysiłku. Wszystkie szczegóły zdradzamy w naszym przepisie poniżej. 

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Przepis na rozgrzewającą lemoniadę z pigwowce - sekretem jest obłędny syrop

Składniki na syrop:

  • 1 kg owoców pigwowca,
  • 1 kg cukru.

Sposób przygotowania: 

  1. Owoce pigwowca umyj, obierz ze skóry i usuń z nich pestki oraz gniazda nasienne. Kolejnym krokiem jest pokrojenie wszystkich sztuk na mniejsze kawałki lub plasterki - tu panuje dowolność. 
  2. Następnie ułóż partię owoców pigwowca w słoju, po czym zasyp odrobiną cukru. Czynność tę powtarzaj do wykorzystania składników, jednak pamiętaj, że na samej górze powinien znaleźć się cukier. 
  3. Utworzone w ten sposób warstwy zakręć szczenie w naczyniu i odłóż w chłodne i najlepiej zaciemnione miejsce. Po kilku dniach owoce powinny zacząć puszczać sok - warto składniki nieco pouciskać drewnianą łyżką. 
  4. Powstały syrop przelej do mniejszych słoików lub szklanych buteleczek. 
  5. Teraz pora na naszą lemoniadę. Wlej odrobinę soku do szklanki i zalej ją ciepłą wodą. Dodaj także korzenne przyprawy np. goździki, imbir czy laskę cynamonu. Napój serwuj z plasterkiem pomarańczy, cytryny lub innym owocem. Warto dodać także odrobinę miodu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.