• Link został skopiowany

Krem z takiego mleka będzie idealnie gęsty. Ale musisz też odpowiednio przygotować masło

Krem - gęsty, obłędnie pyszny i słodki. Jednak przygotowanie idealnego kremu nie jest takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Należy użyć odpowiednich składników, ale też przygotować je w konkretny sposób. Podpowiadamy, jak go przygotować.
Krem z takiego mleka będzie idealnie gęsty (zdjęcie ilustracyjne)
fot.pexels-marko-klaric

Jeśli przygotowujesz tort, musisz zadbać o krem najlepszy z najlepszych. Masa do tortu może być przygotowana na wiele sposobów, jednak idealny krem tortowy to taki, który jest aksamitny, nie za ciężki i dobrze dopasowany smakiem do całości. Podpowiadamy, jak przygotować najlepszy krem do ciasta

Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"

Przepis na krem maślany do ciasta. Będzie obłędny, ale zastosuj się do wskazówek 

Krem maślany z mlekiem skondensowanym to prosty, ale pyszny krem. Świetnie sprawdzi się do tortów czy babeczek. Można przygotować go z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce nawet przez dwa-trzy dni. Odzyskanie konsystencji jest bardzo proste, ponieważ wystarczy ponowne ubicie. Krem doskonale znosi też mrożenie. Można przechowywać go w zamrażarce nawet trzy miesiące. Jeśli więc nadarzy się okazja, wyjmujemy go i do dzieła! Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Aby krem maślany wyszedł idealny, należy zastosować się do kilku prostych zasad: 

  • masło powinno być miękkie i jeszcze chłodne, 
  • mleko skondensowane powinno być w temperaturze pokojowej, 
  • czekolada po roztopieniu powinna mieć temperaturę pokojową, ale być płynna, 
  • ubijać krem w metalowej misce. 

Krem do tortu - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Składniki: 

  • 250 g masła
  • 200 g mleka skondensowanego, 
  • 40 g czekolady gorzkiej, 
  • 40 g czekolady mlecznej. 

Sposób przygotowania: 

  1. Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i robimy jej kąpiel wodną, by się rozpuściła. 
  2. Miksujemy masło, aż będzie jasne i puszyste.  
  3. Miksując na niskich obrotach, dolewamy stopniowo i powoli mleko skondensowane. 
  4. Przełączamy obroty na najwyższe i ubijamy kolejne dwie minuty na puszysty, gęsty krem.  
  5. Przełączamy tryb na niskie obroty i wlewamy stopniowo, jednocześnie miksując, przestudzoną czekoladę. Ubijamy, aż składniki się połączą.  
Więcej o: