Jeśli przygotowujesz tort, musisz zadbać o krem najlepszy z najlepszych. Masa do tortu może być przygotowana na wiele sposobów, jednak idealny krem tortowy to taki, który jest aksamitny, nie za ciężki i dobrze dopasowany smakiem do całości. Podpowiadamy, jak przygotować najlepszy krem do ciasta.
Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"
Przepis na krem maślany do ciasta. Będzie obłędny, ale zastosuj się do wskazówek
Krem maślany z mlekiem skondensowanym to prosty, ale pyszny krem. Świetnie sprawdzi się do tortów czy babeczek. Można przygotować go z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce nawet przez dwa-trzy dni. Odzyskanie konsystencji jest bardzo proste, ponieważ wystarczy ponowne ubicie. Krem doskonale znosi też mrożenie. Można przechowywać go w zamrażarce nawet trzy miesiące. Jeśli więc nadarzy się okazja, wyjmujemy go i do dzieła! Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Aby krem maślany wyszedł idealny, należy zastosować się do kilku prostych zasad:
- masło powinno być miękkie i jeszcze chłodne,
- mleko skondensowane powinno być w temperaturze pokojowej,
- czekolada po roztopieniu powinna mieć temperaturę pokojową, ale być płynna,
- ubijać krem w metalowej misce.
Krem do tortu - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Składniki:
- 250 g masła,
- 200 g mleka skondensowanego,
- 40 g czekolady gorzkiej,
- 40 g czekolady mlecznej.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i robimy jej kąpiel wodną, by się rozpuściła.
- Miksujemy masło, aż będzie jasne i puszyste.
- Miksując na niskich obrotach, dolewamy stopniowo i powoli mleko skondensowane.
- Przełączamy obroty na najwyższe i ubijamy kolejne dwie minuty na puszysty, gęsty krem.
- Przełączamy tryb na niskie obroty i wlewamy stopniowo, jednocześnie miksując, przestudzoną czekoladę. Ubijamy, aż składniki się połączą.