• Link został skopiowany

Jesienią musisz zrobić to ciasto. Sernik dyniowy jest tak kremowy, że rozpływa się w ustach

Jesień to czas rozgrzewających zup, ciepłych herbatek oraz oczywiście słodkich wypieków. Oczywiście jesienią zajadamy się szarlotkami i ciastami ze śliwkami, jednak najlepszym jesiennym ciastem jest sernik. Ale nie taki zwykły sernik, bo sernik dyniowy. Jest tak kremowy i delikatny, że na samą myśl już cieknie mi ślinka.
Sernik dyniowy
Olyina V /Shutterstock

Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sernik dyniowy to obowiązkowa pozycja na liście słodkich wypieków do zrobienia tej jesieni. Przepis jest bardzo prosty, a najtrudniejsze w tym wszystkim będzie po prostu zrobienie purée z pieczonej dyni. Jeśli uwielbiasz serniki, ale chcesz wprowadzić do swojego domu zupełnie nowy smak, ten przepis musisz obowiązkowo wypróbować. Najlepiej już nagrzewaj piekarnik - przyda się dwa razy. 

Zobacz wideo

Sernik dyniowy - najlepsze ciasto na jesień

Składniki:

  • 1 dynia (powinniśmy uzyskać z niej ok. 0,5 kg purée)
  • 1 kg zmielonego twarogu, najlepiej półtłustego
  •  160 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Na spód:

  • pół kostki masła
  • ok. 200 g herbatników lub maślanych ciasteczek (mogą być kakaowe)
  • płaska łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania purée z dyni. Dynię pokrój na kawałki, najlepiej jednakowej grubości - mogą być to paski lub kostka, jak ci wygodniej. Następnie kawałki warzywa ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez ok. 50 minut. 
  2. Kiedy dynia się piecze, przygotuj spód. Do misy blendera włóż ciasteczka i zmiel je na proszek. W rondelku roztop masło i dodaj do zmielonych ciasteczek. Dodaj także cynamon i całość wyrób na jednolitą masę. Następnie przełóż spód z ciastek na blaszkę, w której chcesz upiec sernik i dokładnie wyrównaj. Włóż do lodówki. 
  3. Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika i ostudź. Następnie zmiksuj ją w blenderze i przełóż na sitko, żeby delikatnie odciekła z nadmiaru płynu. Możesz także odcisnąć purée przez ściereczkę.
  4. Ostudzoną dynię przełóż do miski. Następnie dodaj twaróg oraz proszek budyniowy i zmiksuj. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel i łyżka po łyżce dodawaj zmiksowany twaróg. Z białek ubij sztywną pianę i dodaj do masy serowej. Delikatnie wymieszaj, by nie uszkodzić struktury białek. 
  5. Masę na sernik wylej na schłodzony spód z ciasteczek. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez godzinę i studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem lub polewą z białej czekolady. 

Taki sernik to wymarzony deser każdego miłośnika jesieni, żeby nie powiedzieć - jesieniarza lub jesieniary. Jeśli chodzi za tobą ochota na coś słodkiego i jednocześnie chcesz poczuć klimat tej pięknej pory roku, sernik dyniowy na pewno ci w tym pomoże.

Więcej o: