-
Haps
-
Jak przygotować
- Jesienią musisz zrobić to ciasto. Sernik dyniowy jest tak kremowy, że rozpływa się w ustach
Jesienią musisz zrobić to ciasto. Sernik dyniowy jest tak kremowy, że rozpływa się w ustach
Jesień to czas rozgrzewających zup, ciepłych herbatek oraz oczywiście słodkich wypieków. Oczywiście jesienią zajadamy się szarlotkami i ciastami ze śliwkami, jednak najlepszym jesiennym ciastem jest sernik. Ale nie taki zwykły sernik, bo sernik dyniowy. Jest tak kremowy i delikatny, że na samą myśl już cieknie mi ślinka.
Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sernik dyniowy to obowiązkowa pozycja na liście słodkich wypieków do zrobienia tej jesieni. Przepis jest bardzo prosty, a najtrudniejsze w tym wszystkim będzie po prostu zrobienie purée z pieczonej dyni. Jeśli uwielbiasz serniki, ale chcesz wprowadzić do swojego domu zupełnie nowy smak, ten przepis musisz obowiązkowo wypróbować. Najlepiej już nagrzewaj piekarnik - przyda się dwa razy.
Sernik dyniowy - najlepsze ciasto na jesień
Składniki:
- 1 dynia (powinniśmy uzyskać z niej ok. 0,5 kg purée)
- 1 kg zmielonego twarogu, najlepiej półtłustego
- 160 g cukru
- 4 duże jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
Na spód:
- pół kostki masła
- ok. 200 g herbatników lub maślanych ciasteczek (mogą być kakaowe)
- płaska łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania purée z dyni. Dynię pokrój na kawałki, najlepiej jednakowej grubości - mogą być to paski lub kostka, jak ci wygodniej. Następnie kawałki warzywa ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez ok. 50 minut.
- Kiedy dynia się piecze, przygotuj spód. Do misy blendera włóż ciasteczka i zmiel je na proszek. W rondelku roztop masło i dodaj do zmielonych ciasteczek. Dodaj także cynamon i całość wyrób na jednolitą masę. Następnie przełóż spód z ciastek na blaszkę, w której chcesz upiec sernik i dokładnie wyrównaj. Włóż do lodówki.
- Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika i ostudź. Następnie zmiksuj ją w blenderze i przełóż na sitko, żeby delikatnie odciekła z nadmiaru płynu. Możesz także odcisnąć purée przez ściereczkę.
- Ostudzoną dynię przełóż do miski. Następnie dodaj twaróg oraz proszek budyniowy i zmiksuj. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel i łyżka po łyżce dodawaj zmiksowany twaróg. Z białek ubij sztywną pianę i dodaj do masy serowej. Delikatnie wymieszaj, by nie uszkodzić struktury białek.
- Masę na sernik wylej na schłodzony spód z ciasteczek. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez godzinę i studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem lub polewą z białej czekolady.
Taki sernik to wymarzony deser każdego miłośnika jesieni, żeby nie powiedzieć - jesieniarza lub jesieniary. Jeśli chodzi za tobą ochota na coś słodkiego i jednocześnie chcesz poczuć klimat tej pięknej pory roku, sernik dyniowy na pewno ci w tym pomoże.