Na Śląsku nie ma rodzinnej imprezy bez tego ciasta. Jest ogromne i waży blisko sześć kilogramów

Śląski kołocz to ciasto z bardzo długą tradycją. Żadna rodzinna impreza nie odbędzie się bez niego. Jak je przygotować, by smakowało jak najlepiej? Podpowiadamy.

Autorka bloga "Mój Kulinarny Pamiętnik" podzieliła się historią śląskiego kołocza. To specjalność Śląska Opolskiego i Górnego, które dawniej pełniło funkcję chleba obrzędowego. Do dziś pojawia się na stołach, a rodziny ze Śląska zajadają się nim w najlepsze.  

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na śląski kołocz. Jest królem rodzinnych uroczystości 

Śląskim kołoczem nazywa się drożdżowe ciasto z kruszonką i nadzieniem serowym, owocowym lub makowym. Obecnie robi się je w kilku wersjach, a jego waga waha się od pięciu do sześciu kilogramów, więc jest to ogromny wypiek, którego wystarczy dla wszystkich. Co ciekawe, jest to ciasto, które trafiło na listę produktów regionalnych Unii Europejskiej. Podaje się je na wielu rodzinnych uroczystościach. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Śląski kołocz - tradycyjny przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Śląski kołocz to ciasto, które zdecydowanie nie należy do najtańszych. Lista składników jest niezwykle długa. Warto jednak przygotować to ciasto na specjalną rodzinną uroczystość.  

Składniki na ciasto: 

  • 500 g mąki, 
  • 100 g cukru, 
  • 50 g drożdży, 
  • jajko, 
  • 3-4 żółtka, 
  • 100 g masła
  • szklanka mleka, 
  • szczypta soli. 

Składniki na posypkę: 

  • 500 g mąki, 
  • 250 g masła, 
  • 3 żółtka, 
  • 250 g cukru. 

Składniki na masę twarogową: 

  • 1,5 kg półtłustego twarogu
  • 6 jajek, 
  • 2,5 szklanki cukru, 
  • cukier wanilinowy, 
  • 175 g masła, 
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (opakowanie budyniu), 
  • otarta skórka z cytryny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Podgrzej mleko z cukrem, dodaj do składników drożdże i kilka łyżek mąki. Wymieszaj i odstaw, by zaczyn zwiększył swoją objętość. 
  2. Do zaczynu dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Całość wlej do mąki z solą. Dodaj też masło i wyrób ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia, a następnie podziel na dwie części. 
  3. Jedną część ciasta ułóż na blaszce i ponakłuwaj widelcem. 
  4. Twaróg zmiel, dodaj do utartych żółtek z cukrem i masłem. Dodaj skrobię i skórkę z cytryny. Dodaj też ubite jajka i wyłóż nadzienie na placek. 
  5. Masę serową przykryj drugim kawałkiem ciasta. 
  6. Przygotuj też posypkę, a następnie posyp nią kołocz.  
  7. Piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.