Takich racuchów nie robi nawet babcia. Dodaj do ciasta sezonowy owoc, a zapamiętasz ten smak na długo

Rumiane i puszyste placuszki z jabłkami zna każdy, co jednak gdyby owca zamienić na inny? Przepis na racuchy ze śliwkami to iście jesienna dawka smaku i przyjemności. Ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze obejdzie się bez drożdży.

Domowa kuchnia to przede wszystkim proste przepisy bazujące na swojskich składnikach. Wśród nich znajdziemy wiele słodkości - tych prosto z piekarnika, jak i nieco szybszych z patelni. Przepis na racuchy ze śliwkami to jednak dla niektórych nowość, dlatego warto szybko zakasać rękawy i zabrać się do pracy. 

Racuchy z dodatkiem tych owoców są o niebo lepsze od klasyki

Babcina kuchnia nie ma równych, a przepis na racuchy to idealny dowód. Idealnie puszyste, wyrośnięte i miękkie ciasto bazuje jedynie na kilku prostych składnikach. Nasza receptura odbiega jednak nieco od tej, która goście w większości polskich domów. Przepis zawiera śliwki zamiast jabłek, a w cieście nie znajdziemy ani grama drożdży. Jednak bez obaw - efekt będzie równie puszysty, wyrośnięty i smakowity. 

Przygotowanie rumianych placków ze śliwkami to przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczy kilka swojskich składników w tym mąka, kefir, jaja i szczypt proszku do pieczenia. Nie może zabraknąć także dorodnych, słodko-kwaśnych śliwek, które zanurzone w cieście wypadną wręcz fenomenalnie. Całość jest gotowa w zaledwie kilka minut - to zatem idealna przekąska, pomysł na śniadanie lub lekką kolację. 

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Przepis na racuchy ze śliwkami. Wystarczy kilka produktów i gotowe

Składniki: 

  • 2 jajka,
  • 200 - 240 g jogurtu naturalnego lub kefiru,
  • 160 g mąki,
  • 300 g małych śliwek,
  • 2 - 3 łyżki cukru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • masło klarowane do smażenia,
  • szczypt soli,
  • do podania: cukier puder, miód lub syrop klonowy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania ciasta na placuszki. Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Suche składniki dokładnie wymieszaj. 
  2. Do naczynia dodaj nabiał - jogurt naturalny lub kefir. Wbij jajka i wszystko ponownie dokładnie zamieszaj. Ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję. 
  3. Teraz pora na owocowy dodatek. Śliwki dokładnie umyj, osusz i wydryluj. Jesienne owoce pokrój teraz w grube plasterki. 
  4. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Gdy tłuszcz się dobrze nagrzeje, nałóż porcjami ciasto. Na wierzchu układaj plasterki śliwek. Później wystarczy przewrócić racuchy na drugą stronę i zapiekać, aż będą rumiane. 
  5. Gotowe placuszki odsącz na ręczniku papierowym. Serwuj z ulubionymi dodatkami - polecamy szczególnie syrop klonowy, który dodatkowo nada jesiennego twistu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.