Więcej przepisów na słodkie śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli lubisz śniadania na słodko, ale rano nie masz czasu, by smażyć gofry lub czekać, aż wyrośnie ciasto drożdżowe na bułeczki, mamy dla ciebie pyszny i naprawdę błyskawiczny przepis na placuszko-racuszki na jogurcie. Ich wykonanie w całości zajmuje 10 minut, a ty nie musisz nawet wyjmować miksera z szafki. Tu nie ma żadnej filozofii - lepiej już nagrzewaj patelnię.
Błyskawiczne racuszki na jogurcie - przepis na śniadanie dla zabieganych
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki
- pełna łyżka cukru pudru
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Jogurt wlej do miski i za pomocą trzepaczki roztrzep go z jajkami i cukrem. Najlepiej, gdyby składniki miały temperaturę pokojową - jajka możesz wyjąć z lodówki już wieczorem, z kolei jogurt wyjmij z lodówki np. przed poranną toaletą.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj partiami do miski z jogurtem cały czas mieszając, aż powstanie gładkie, ale dość gęste ciasto.
- Na patelni rozgrzej dość sporo oleju i za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na racuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika aż urosną i z obu stron będą złote i rumiane. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie domowej konfitury.
Wskazówka: Kiedy położysz na patelnię porcję ciasta na placuszki, na środku każdego z nich możesz położyć plasterek jabłka, śliwki lub innego owocu. Możesz dodać także kawałek czekolady i lekko zanurzyć go w puszystym cieście - takie racuszki są palce lizać.