Sycąca i pyszna kartoflanka jak u mamy. Dodaj łyżkę popularnego sosu, a podkręcisz smak pozostałych składników

Według wielu osób ta zupa jest lepsza od zalewajki, żurku, a nawet pomidorowej. Jest sycąca, rozgrzewająca i przygotowywana z jednego z najbardziej lubianych warzyw, czyli ziemniaka. Tradycyjna kartoflanka to doskonała propozycja na obiad, jeśli lubisz gęste i treściwe zupy.

Zapomniana na wiele lat, teraz przeżywa swój renesans. Kartoflanka to idealna propozycja na jesienny obiad. Zupa ta nasyci cię na wiele godzin, rozpieści twoje kubki smakowe, a przy tym jest prosta w przygotowaniu. Pamiętaj jednak, by na sam koniec dodać łyżkę tego składnika. Z pewnością masz go w lodówce, a jego smak podkręci aromat całego dania. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 500 g żeberek,
  • 1 pęto ulubionej kiełbasy,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • pół korzenia selera,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 szklanka śmietany,
  • sól i pieprz.

Idealna kartoflanka jak u mamy. Ten smak bije zalewajkę i żurek na głowę

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, wsadzamy do garnka i zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy również liście laurowe, pieprz i ziela angielskie, a następnie gotujemy wywar przez około 2 godziny. W tym czasie mięso powinno idealnie zmięknąć. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Seler zaś wyłącznie obieramy i kroimy na pół. Będziemy go gotować jedynie po to, by oddał aromat. Gdy żeberka będą już miękkie, do wywaru wrzucamy pokrojone warzywa.

W tym czasie kroimy w kostkę kiełbasę i podsmażamy na odrobinie oleju. Na patelnię dodajemy również posiekaną drobno cebulę, pokrojonego pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy, a następnie dodajemy do wywaru, wraz z tłuszczem. Całość gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie wyławiamy selera, liście laurowe, ziela angielskie i pieprz. Zupę doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem. Na sam koniec należy ją zabielić śmietaną i... dodać łyżkę musztardy. To właśnie ten sos podkręci smak kartoflanki, dlatego lepiej nie omijać tego składnika. Gotową kartoflankę podawaj z kromką świeżego pieczywa. Będzie smakowała bosko. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.