Zalewajka - przepis na tradycyjną zupę z kiełbasą i ziemniakami. Nie zapomnij dodać tego składnika

Zalewajka z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjna zupa wiejska, o której trochę już zapomniano. Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzewający, sycący obiad to zalewajka sprawdzi się wręcz idealnie. Mięso i warzywa sprawiają, że jest niezwykle pożywna, a przyprawy wzbogacają ją o wyjątkowy smak i aromat.

Przepis na zalewajkę nie należy do skomplikowanych. Przygotowanie posiłku nie powinno zająć dłużej niż 30-40 minut. Danie to jest więc świetnym pomysłem na szybki i smaczny obiad, który nasyci nas na długie godziny. Jeśli zalewajka nigdy nie pojawiła się na twoim stole - teraz jest dobry moment, by to zmienić. Pyszna zupa w sam raz nadaje się na jesienny obiad dla całej rodziny.

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Zalewajka - przepis na smaczną i pożywną zupę z białą kiełbasą i ziemniakami. Koniecznie ugotuj ją na domowym zakwasie

Historia zalewajki sięga co najmniej dwustu lat wstecz. Już w XIX w. stanowiła jedną z popularniejszych potraw, którą zajadali się nasi przodkowie głównie w centralnej Polsce. Z biegiem lat poszczególne regiony kraju opracowały własne wersje zalewajki, dlatego dziś można się spotkać z tak wieloma recepturami. Prawdziwa zalewajka powinna bazować na domowym zakwasie - to on odpowiada za charakterystyczny smak zupy. Białą kiełbasę z poniższego przepisu możesz natomiast zamienić na boczek czy wędzonkę, wyjdzie równie smacznie.

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 700 ml zakwasu domowego,
  • 700 g kiełbasy białej,
  • 700 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 0,5 selera,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Tradycyjna zalewajka na zakwasie. Sposób przygotowania

W garnku umieść kiełbasę i zalej ją wodą. Zagotuj na średnim ogniu, a kiedy pojawią się szumowiny - pozbądź się ich. Ziemniaki, marchew, seler oraz pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do garnka. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszaj i gotuj przez około pół godziny, do momentu, aż warzywa staną się miękkie. 

Po tym czasie wyjmij ugotowaną kiełbasę. Odczekaj chwilę i pokrój ją w średnio grube plastry. W dalszym etapie obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem lub oliwą. Podsmażaj razem z kawałkami mięsa. Po kilku minutach przełóż całość do garnka z wywarem. 

Zalej wszystko zakwasem. Dopraw zupę majerankiem, solą oraz pieprzem wedle uznania. Po kilku minutach gotowania zalewajka będzie gotowa. Potrawę serwuj z ugotowanym, przekrojonym na pół jajkiem. W takim połączeniu zupa smakuje najlepiej. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: