• Link został skopiowany

Ewa Wachowicz zalewa nim herbatniki, a potem wstawia do lodówki i ciasto gotowe. Padniecie z wrażenia

Ciasto bez pieczenia to idealny deser, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Ewa Wachowicz przygotowuje takie ciasto błyskawicznie i na szczęście chętnie dzieli się przepisem na tę słodkość.
Ewa Wachowicz zalewa nim herbatniki, a potem wstawia do lodówki i ciasto gotowe. Padniecie z wrażenia
Fot. Adrianna Bochenek / Agencja Gazeta, fot. w tle istock/ undefined undefined

Niektóre ciasta szybko stają się hitem. To z przepisu Ewy Wachowicz jest jednym z nich. Nie wymaga wiele pracy, a jest obłędnie pyszne. Podpowiadamy, jak je zrobić. Oto prosty przepis.

Zobacz wideo Sprawdziliśmy smak i cenę popularnych okrągłych croissantów z Gdańska

Ciasto bez pieczenia - przepis Ewy Wachowicz. Jest po prostu obłędne, a kubki smakowe eksplodują 

Ciasto bez pieczenia Ewy Wachowicz robi się błyskawicznie szybko. Nie wymaga to żadnych umiejętności ani bardzo specjalistycznych sprzętów. A na dodatek smakuje obłędnie pysznie. Po prostu rozpływa się w ustach.

Jeśli chcemy, by ciasto było połączeniem smaków - słodkiego i kwaśnego - zdecydujmy się na kwaśniejszą konfiturę. Doskonale sprawdzi się porzeczkowa czy wiśniowa. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz

Składniki: 

  • 4 paczki herbatników
  • 1 paczka krakersów, 
  • 1 masa krówkowa, 
  • 1 budyń waniliowy, 
  • 1 słoiczek konfitury, 
  • ½ litra mleka, 
  • 1 kostka masła, 
  • ½ litra śmietany 36 proc., 
  • 1 łyżka cukru waniliowego, 
  • 1 łyżka mleka w proszku, 
  • płatki migdałowe. 

Najlepsze ciasto bez pieczenia - jak je zrobić? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

Na dnie blachy wykładamy herbatniki. Budyń gotujemy na mleku, a gdy przestygnie, to łączymy go z masłem. Taką masą smarujemy herbatniki. Kładziemy drugą warstwę herbatników i smarujemy masą krówkową.  

Kładziemy warstwę krakersów i smarujemy konfiturą. Następna warstwa to bita śmietana z cukrem waniliowym i mlekiem w proszku. Do ozdobienia ciasta płatki migdałowe prażymy na patelni. Następnie posypujemy nimi wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, by stężało.  

Więcej o: