Podkręć smak kapuśniaku tym warzywnym dodatkiem, a o klasycznej wersji zapomnisz na zawsze. Wystarczy jedna puszka

Kapuśniak to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest banalna w przygotowaniu, jednak nie każdy za nią przepada. Powodem jest często zbyt kwaśny smak. Na całe szczęście można go zrównoważyć dodając to warzywo. Jego słodycz idealnie zrównoważy aromat kapusty.

Co wyróżnia kapuśniak na tle innych zup? To przede wszystkim bardzo lekka i mało kaloryczna zupa. Nadaje się więc idealnie dla osób, które próbują zrzucić nadprogramowe kilogramy. Co więcej, to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą spożywać więcej kiszonek. Te są bardzo potrzebne dla zdrowia jelit. Zapomnij jednak o klasycznej wersji i przygotuj kapuśniak z warzywnym twistem. W tej odsłonie zakochasz się w popularnej zupie na nowo. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 puszki pomidorów bez skórki,
  • 1 pęto ulubionej kiełbasy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula biała,
  • 2 l wody,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

Pyszny kapuśniak z dodatkiem pomidorów. Ta mało znana wersja jest obłędnie pyszna

Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka, a następnie zalewamy wodą. Dodajemy listki laurowe, ziela angielskie i doprawiamy całość pieprzem. Kapustę gotujemy ok. 45 minut, aż będzie miękka i odda swój smak. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku do miękkości. Następnie cebulę i czosnek drobno siekamy, a kiełbasę kroimy w kostkę. Te trzy składniki podsmażamy wspólnie na odrobinie oleju, aż do zarumienienia się kiełbasy. 

Pomidory z puszki należy również poszatkować. Dodajemy je na patelnię, gdy kiełbasa i cebula będą już gotowe. Dusimy składniki na wolnym ogniu w pomidorowym sosie około 10-15 minut. Następnie całość przelewamy do kapuścianego wywaru. Dodajemy również ugotowane i odcedzone ziemniaki. Kapuśniak doprawiamy ponownie solą i pieprzem według uznania, a na koniec dodajemy majeranek. Gotujemy zupę jeszcze 10 minut i gotowe. Słodycz pomidorów idealnie zrównoważy kwaśny smak kapusty. Tak pyszna zupa zniknie, zanim się obejrzysz. Najlepiej podawać ją z kromką świeżego pieczywa. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.