-
Haps
-
Jak przygotować
- Mało w której restauracji zjesz ten makaron. Zapomnij o jego gotowaniu, surowy podsmażaj na patelni
Mało w której restauracji zjesz ten makaron. Zapomnij o jego gotowaniu, surowy podsmażaj na patelni
Kuchnia włoska znana jest na całym świecie ze swojej prostoty, smaku i tradycji. Jednym z ciekawszych i nieco tajemniczych dań jest makaron określany jako "śmiertelne spaghetti". To danie ma swoją unikalną historię i smak, który przyciąga miłośników kuchni włoskiej. Warto dodać, że mało miejsc postanawia go wykonać, dlatego warto zrobić go w domowym zaciszu.
Spaghetti all'assassina, czyli "śmiertelne spaghetti" to jedno z dań, które mają niejasną i względnie kontrowersyjną historię. Istnieje wiele opowieści i legend na temat tego, jak ta potrawa pojawiła się w kuchni włoskiej. Jedna z opowieści mówi, że pewien pijany kucharz zapomniał osobno ugotować makaron i zamiast tego wrzucił go na patelnię z sosem. Surowe spaghetti najpierw się podsmażyło, a następnie wchłonęło bulion i stało się miękkie.
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Inna historia związana jest z Abruzją w środkowych Włoszech. Pasta ta miała być stworzona w celu ochrony jedzenia przed trującymi roślinami. Opowieść ta mówi, że mieszkańcy tego regionu mieli nadzieję, że silny smak i pikantne składniki odrzucą trujące produkty. Inna zaś historia odnosi się do samej nazwy makaronu. "Śmiertelne spaghetti" miało przybrać taką nazwę ze względu na ostrość przypraw, które dla niektórych mogą być za bardzo intensywne.
Przepis na spaghetti all'assassina
Składniki
- 400 g makaronu spaghetti,
- 200 ml bulionu,
- 200 g pomidorów krojonych z puszki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- ostra papryczka,
- łyżka suszonego rozmarynu,
- łyżka suszonego tymianku,
- tarty ser do posypania,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Gdy będzie odpowiednio ciepły wrzuć na nią przeciśnięty przez praskę czosnek, a także posiekaną papryczkę. Smaż wszystko przez kilka chwil.
- Do podsmażonych warzyw dodaj pomidory z puszki, zamieszaj i pozostaw całość na ogniu na kilka minut. Po tym czasie wlej bulion i dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj do połączenia.
- Gdy składniki się podsmażą przypraw je rozmarynem i tymiankiem. Obsyp je również solą i pieprzem.
- Teraz czas na dodanie surowego makaronu. Pozostaw mieszankę na kolejne 20 minut. W tym czasie makaron powinien wchłonąć nadmiar wody i stać się miękki.
- Po tym czasie gotowe danie podawaj na talerzach, posypane świeżo startym serem i dodatkowymi ziołami do dekoracji.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl