• Link został skopiowany

Ugotuj, posiekaj i zrób kotlety lepsze od mielonych. Znikają w kilka minut i każdy prosi o więcej

Kotlety to nieodłączny element dań obiadowych. Ziemniaki z surówką nie mogą zostać podane, gdy obok nie pojawia się jakiś inny, smakowity kąsek. Tym razem chcemy pokazać, że bezmięsne kotlety też mogą świetnie sprawdzić się w tej roli. Moim zdaniem są tysiąc razy lepsze od najpopularniejszych klasyków.
Kotlety jajeczne
Lartos_82 /Shutterstock
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety można zrobić na wiele różnych sposób. Pomimo że naszym zdaniem najlepsze są te klasyczne, czasem warto wyjść poza ten schemat. By się o tym przekonać, proponujemy wykorzystać ten przepis. To receptura na kotlety, która nie ma w sobie ani grama mięsa. Ten główny składnik zastępuje się nieoczywistym produktem, czyli jajkami. Połączone z pieczarkami, papryką i cebulą tworzą kotlety, których smak zapamiętasz na dłużej. Ten rodzaj kotletów można modyfikować w zależności od swoich upodobań smakowych. Wykonanie ich jest banalnie proste, a smak tak dobry, że lepiej od razu zrobić ich więcej.

Przepis na kotlety jajeczne

Składniki

  • 6 jajek,
  • 6 dużych pieczarek,
  • cebula,
  • żółta papryka,
  • garść natki pietruszki,
  • garść koperku,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Jajka umieść w rondelku i zalej je wodą. Ustaw na średnim ogniu i gotuj przez około 10 minut, na twardo. Następnie ostudź, obierz i bardzo drobno posiekaj.
  2. Pieczarki przemyj i oczyść, pozostaw je do wysuszenia. Następnie posiekaj ja w małą kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Paprykę przemyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz z łupin, oba warzywa drobno posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej masło. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzuć wszystkie warzywa. Podsmażaj je przez kilka minut, co jakiś czas mieszaj.
  5. Podsmażone warzywa wrzuć do miski z jajkami, dorzuć posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość zamieszaj do połączenia.
  6. Z tak przygotowanej masy formuj zgrabne i zwarte kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej, a następnie umieść na patelni z gorącym olejem. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj do obiadu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: