Kotlety to nieodłączny element dań obiadowych. Ziemniaki z surówką nie mogą zostać podane, gdy obok nie pojawia się jakiś inny, smakowity kąsek. Tym razem chcemy pokazać, że bezmięsne kotlety też mogą świetnie sprawdzić się w tej roli. Moim zdaniem są tysiąc razy lepsze od najpopularniejszych klasyków.
Lartos_82 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotlety można zrobić na wiele różnych sposób. Pomimo że naszym zdaniem najlepsze są te klasyczne, czasem warto wyjść poza ten schemat. By się o tym przekonać, proponujemy wykorzystać ten przepis. To receptura na kotlety, która nie ma w sobie ani grama mięsa. Ten główny składnik zastępuje się nieoczywistym produktem, czyli jajkami. Połączone z pieczarkami, papryką i cebulą tworzą kotlety, których smak zapamiętasz na dłużej. Ten rodzaj kotletów można modyfikować w zależności od swoich upodobań smakowych. Wykonanie ich jest banalnie proste, a smak tak dobry, że lepiej od razu zrobić ich więcej.
REKLAMA
Przepis na kotlety jajeczne
Składniki
6 jajek,
6 dużych pieczarek,
cebula,
żółta papryka,
garść natki pietruszki,
garść koperku,
pół szklanki bułki tartej,
2 łyżki masła,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Jajka umieść w rondelku i zalej je wodą. Ustaw na średnim ogniu i gotuj przez około 10 minut, na twardo. Następnie ostudź, obierz i bardzo drobno posiekaj.
Pieczarki przemyj i oczyść, pozostaw je do wysuszenia. Następnie posiekaj ja w małą kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Paprykę przemyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz z łupin, oba warzywa drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzuć wszystkie warzywa. Podsmażaj je przez kilka minut, co jakiś czas mieszaj.
Podsmażone warzywa wrzuć do miski z jajkami, dorzuć posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość zamieszaj do połączenia.
Z tak przygotowanej masy formuj zgrabne i zwarte kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej, a następnie umieść na patelni z gorącym olejem. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj do obiadu.