-
Haps
-
Jak przygotować
- Wczoraj podałam je do zupy i przepadłam po pierwszym kęsie. Tak dobre, że będę robić je częściej
Wczoraj podałam je do zupy i przepadłam po pierwszym kęsie. Tak dobre, że będę robić je częściej
Można powiedzieć, że ta przekąska wyróżnia się na tle innych nie tylko swoim smakiem, lecz także wyglądem. Można ją podawać zarówno z domowymi sosami, jak i jako dodatek do zup i mięs. Zamknięty w cieście francuskim farsz jest tak pyszny, że przepis będziesz powtarzać minimum raz w tygodniu.
Zobacz wideo Przepis na paszteciki
Przygotowując na obiad zupę, podajemy ją zazwyczaj ze świeżym pieczywem. Ja również tak robiłam, lecz postanowiłam to zmienić. Zamiast kromek chleba położyłam na stole paszteciki z mięsnym farszem i był to strzał w dziesiątkę. Kruche ciasto francuskie zniknęło w mgnieniu oka, a ja żałowałam, że nie zrobiłam ich więcej. Nie popełnij więc mojego błędu i zamiast jednej porcji od razu zrób trzy. Takie paszteciki świetnie będą smakować z domowym sosem czosnkowym, a także jako samodzielna, szybka przekąska.
Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 300 g mięsa mielonego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- jajko
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- pół łyżeczki suszonego majeranku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pierwszym krokiem jest zajęcie się ciastem francuskim. Ostrożnie wyjmij je z opakowania i rozwałkuj na cienki placek. Następnie pokrój go na prostokąty o wybranym rozmiarze.
- Gdy ciasto jest gotowe, możesz przygotować farsz. Na patelni rozpuść masło, a gdy będzie odpowiednio ciepłe, wrzuć na nie posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż składniki do uzyskania złotego koloru.
- Do warzyw dodaj mięso mielone i pozostaw je na ogniu na kilka minut. Pamiętaj jednak, by co jakiś czas je wymieszać. Gdy mięso lekko się podsmaży oprósz je solą, pieprzem, obiema paprykami i suszonym majerankiem. Wymieszaj do całkowitego połączenia.
- Tak przygotowane nadzienie przełóż porcjami na połowę ciasta francuskiego. Drugą połową przykryj farsz i dokładnie zalep krawędzie. Wierzch nakłuj za pomocą widelca lub natnij nożem. Paszteciki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- W miseczce roztrzep jajko i wysmaruj nim wszystkie paszteciki. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Powinny podrosnąć i się zarumienić.
- Po wypieczeniu przełóż je na kratkę, by mogły ostygnąć. Podawaj je jako dodatek do zup lub osobna przekąska.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl