Ciocia Krysia podała je na obiad i nie mogłam się od nich oderwać. Jeszcze nigdy nie jadłam takich mielonych

Kotlety mielone są bardzo popularnym daniem obiadowym. Każdy przeważnie robi je tak samo, a okazuje się, że klasyczny przepis wcale nie jest najlepszy. Będąc na rodzinnym obiedzie u cioci, spróbowałam ich innego wariantu i się zakochałam. W tej wersji są milion razy lepsze.
Zobacz wideo Jajka przepiórcze po szkocku

Przygotowując kotlety mielone nie zastanawiamy się nad tym, co takiego możemy dodać do ich klasycznej wersji. Zazwyczaj wykonujemy je tak samo, a jakieś wariacje smakowe nie zaprzątają nam głowy. Ja również nie myślałam o tym, że można je jakoś urozmaicić, jednak na ostatnim rodzinnym obiedzie mnie olśniło. Ciocia Krysia zaserwowała je w nowej wersji, która zaskoczyła wszystkich zgromadzonych przy stole. Kotlety mielone zawinęła w ciasto francuskie i zapiekła. W ten sposób zdradziła przepis na mielone wellington z warzywami. Tym przepisem skradła serca wszystkich gości, a kotlety zniknęły w mgnieniu oka.

Przepis na kotlety mielone wellington

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 700 g mięsa mielonego,
  • 70 g pieczarek,
  • 100 ml wody,
  • czerwona papryka,
  • cebula,
  • 2 żółtka,
  • sezam,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Na samym początku zajmij się warzywami. Pieczarki i paprykę dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzucić pieczarki. Po upływie 3 minut podlej je wodą i dusić pod przykryciem przez około 10 minut, aż będą miękkie. Gotowe pieczarki odcedzić z wody i odstawić na kilka minut, do ostygnięcia.
  3. Mięso mielone umieścić w większej misce. Dodać jedno żółtko, paprykę, cebulę i pieczarki. Całość obsyp porządną ilością przypraw i dokładnie wymieszaj.
  4. Ciasto francuskie ostrożnie wyjmij z opakowania i rozwałkuj na cienki placek. Pokój go na osiem kwadratów.
  5. Z mięsnej masy uformować osiem kotletów, każdy z nich owinąć kawałkiem ciasta francuskiego.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułóż na niej przygotowane kotlety. Drugie żółtko energicznie roztrzepać w miseczce, a następnie posmaruj nim ciasto. Wierzch posypać sezamem.
  7. Kotlety włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij blachę i pozostaw kotlety do wystudzenia. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: