Połączyłam kiszoną kapustę z mięsem i mąką. Niejeden znany specjał chciałby tak smakować

Czasem, by zjeść coś naprawdę smacznego nie trzeba wiele. Wystarczy zagłębić się w kuchnię regionalną i odwzorować przepis. Tak właśnie jest i w tym przypadku. Niewiele osób robi ten przysmak do codziennych dań, a to wielki błąd. Możne go połączyć z zupami, a także p
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Kuchnia wschodu intryguje wiele osób. Nie jest to nic dziwnego, ponieważ można w niej znaleźć wiele smacznych potraw. Jedną z nich są rosyjskie kulebiaki, które w Polsce zyskują na popularności w okresie Bożego Narodzenia. W wielu domach zastępuje się nimi uszka lub paszteciki i serwuje wraz z czerwonym barszczem. Jednak kapusta z mięsem zamknięta w cieście drożdżowym jest idealną przekąską, którą można zrobić każdego dnia. Nie trzeba więc czekać do grudnia, by móc jej skosztować. Kształt kulebiaka przypomina roladę, dzięki czemu jest bardzo wygodny do zjedzenia. Można go podawać z zupami lub sosami.

Przepis na kulebiak z mięsem i kapustą kiszoną

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 3 jajka,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 10 g suchych drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest zrobienie zaczynu drożdżowego. Mleko podgrzej w rondelku, a następnie wsyp do niego drożdże. Mieszaj do rozpuszczenia, a następnie pozostaw na około 15 minut.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i wbij do niej dwa jajka. Wlej przygotowany rozczyn, a także posiekane masło. Całość wyrabiaj za pomocą dłoni do momentu uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta.
  3. Przygotowane ciasto umieść w misce, przykryj je czystą ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  4. W czasie gdy ciasto wyrasta zajmij się farszem. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i wysmaż na niej posiekaną na drobno cebulę. Następnie dodaj mięso mielone, smaż je przez 10 minut, a następnie wrzuć kiszoną kapustę. Dokładnie wymieszaj i smaż całość przez kilka minut.
  5. Po upływie tego czasu obsyp farsz solą i pieprzem według uznania i wymieszaj do połączenia.
  6. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób i podziel na dwie części. 
  7. Oba kawałki ciasta rozwałkuj na prostokąt o wielkości przygotowanej blaski. Następnie wyłóż na nich przygotowany farsz i rozłóż go równomiernie. Każdy placek zawiń w roladę, wierzch wysmaruj roztrzepanym jajkiem.
  8. Przyrządzone kulebiaki przełóż na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 40-45 minut, do momentu wyrośnięcia i zarumienienia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA