Więcej przepisów na dynię znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Dynia to najbardziej jesienne warzywo i moim zdaniem także jedno z najbardziej uniwersalnych. Możemy z niej zrobić pyszne ciasto, bułeczki, placuszki oraz oczywiście pyszną i sycącą zupę. Dziś zajmiemy się właśnie zupą krem z dyni i zdradzimy sekret jej głębokiego i pikantnego smaku. Co dodać do zupy z dyni, żeby była smaczniejsza? Dwa dodatki zrobią robotę, chodzi o chili i imbir. Do tego trochę sera i mamy obiad jak ta lala.
Najlepszy przepis na zupę z dyni. Magda Gessler by się zakochała
Składniki:
- 1 duża dynia, najlepiej ważąca nieco ponad kilogram
- 2 marchewka
- 1 duża cebula
- kawałek świeżego imbiru
- 1 średnia papryczka chili
- ok. 2 l bulionu warzywnego lub czystego rosołu
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sera typu feta
- sól, pieprz, odrobina słodkiej i wędzonej papryki
- do podania grzanki, chipsy z boczku lub dojrzewającej wędliny
Zupa z dyni - sposób wykonania:
- Zacznij od upieczenia dyni pokrój ją na części i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż dynia będzie miękka. Następnie oddziel miąższ od twardej skóry.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła i łyżkę oliwy. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz marchewkę pokrojoną w talarki i podsmażaj, aż cebula stanie się szklista.
- Papryczkę chili pokrój w drobną kostkę i dodaj do podsmażających się warzyw. Jeśli jednak chcesz uniknąć zbytniej ostrości, usuń pestki. Dodaj posiekany czosnek oraz imbir starty na tarce i całość podsmażaj przez ok. 2 minuty.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem, dodaj upieczony miąższ dyni, dodaj ser feta i gotuj na średniej mocy palnika, aż ser się całkowicie rozpuści. Dokładnie wymieszaj i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego.
- Teraz czas na przyprawy. Dodaj do smaku sól, pieprz oraz słodką i wędzoną paprykę. Dodaj także odrobinę gałki muszkatołowej i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Zupę podawaj gorącą, najlepiej smakuje z grzankami ziołowymi lub czosnkowymi, ale możesz dodać także podsmażony boczek. Przyjemnym dodatkiem jest także chips z sera - plaster żółtego sera należy położyć na patelni i wolno podgrzewać, aż będzie chrupiący.