Ta zupa rozgrzeje cię jak termofor. Zmiksuj dynię i dodaj dwie rzeczy - Gessler poprosi cię o przepis

Zupa z dyni to obowiązkowa pozycja na liście jesiennego menu w naszych domach i to danie ma trzy niewątpliwe zalety. Jest przepyszna, to po pierwsze, jest banalna w wykonaniu oraz stwarza mnóstwo możliwości. Dziś podpowiemy, jak zrobić zupę z dyni, która rozgrzeje i będzie smakować jak w najlepszej restauracji.

Więcej przepisów na dynię znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Dynia to najbardziej jesienne warzywo i moim zdaniem także jedno z najbardziej uniwersalnych. Możemy z niej zrobić pyszne ciasto, bułeczki, placuszki oraz oczywiście pyszną i sycącą zupę. Dziś zajmiemy się właśnie zupą krem z dyni i zdradzimy sekret jej głębokiego i pikantnego smaku. Co dodać do zupy z dyni, żeby była smaczniejsza? Dwa dodatki zrobią robotę, chodzi o chili i imbir. Do tego trochę sera i mamy obiad jak ta lala. 

Zobacz wideo

Najlepszy przepis na zupę z dyni. Magda Gessler by się zakochała

Składniki:

  • 1 duża dynia, najlepiej ważąca nieco ponad kilogram
  • 2 marchewka
  • 1 duża cebula
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 średnia papryczka chili
  • ok. 2 l bulionu warzywnego lub czystego rosołu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sera typu feta
  • sól, pieprz, odrobina słodkiej i wędzonej papryki
  • do podania grzanki, chipsy z boczku lub dojrzewającej wędliny

Zupa z dyni - sposób wykonania:

  1. Zacznij od upieczenia dyni pokrój ją na części i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż dynia będzie miękka. Następnie oddziel miąższ od twardej skóry. 
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła i łyżkę oliwy. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz marchewkę pokrojoną w talarki i podsmażaj, aż cebula stanie się szklista.
  3. Papryczkę chili pokrój w drobną kostkę i dodaj do podsmażających się warzyw. Jeśli jednak chcesz uniknąć zbytniej ostrości, usuń pestki. Dodaj posiekany czosnek oraz imbir starty na tarce i całość podsmażaj przez ok. 2 minuty. 
  4. Podsmażone warzywa zalej bulionem, dodaj upieczony miąższ dyni, dodaj ser feta i gotuj na średniej mocy palnika, aż ser się całkowicie rozpuści. Dokładnie wymieszaj i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego. 
  5. Teraz czas na przyprawy. Dodaj do smaku sól, pieprz oraz słodką i wędzoną paprykę. Dodaj także odrobinę gałki muszkatołowej i gotuj jeszcze przez 5 minut. 

Zupę podawaj gorącą, najlepiej smakuje z grzankami ziołowymi lub czosnkowymi, ale możesz dodać także podsmażony boczek. Przyjemnym dodatkiem jest także chips  z sera - plaster żółtego sera należy położyć na patelni i wolno podgrzewać, aż będzie chrupiący.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.