Najbardziej czekoladowe ciasto świata. Jest wilgotne i mięciutkie, ale to krem jest najlepszy

Szukasz przepisu na ciasto czekoladowe, ale takie czekoladowe w opór? To mamy coś dla ciebie. To ciasto jest kwintesencją czekoladowej rozpusty, a wykonanie jest bardzo proste. Jednak najlepszy jest krem - już mówimy, jak zrobić wymarzony deser na weekend.

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kiedy myślimy o cieście czekoladowym, na myśl od razu przychodzi nam brownie lub kultowy w czasach PRL - musimy użyć tego słowa - murzynek. Dziś jednak pokażemy wam, jak  zrobić potrójnie czekoladowe ciasto, które już samym zapachem zawróci ci w głowie. Jak się zabrać za tę słodycz? Przepis jest prosty, ale najważniejszy jest krem - nic, tylko palce lizać. 

Zobacz wideo

Najbardziej czekoladowe ciasto świata - przepis

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 3/4 kostki masła
  • ok. 180 g cukru
  • 50 g ciemnego kakao
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pół szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 4 większe jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • puszka masy kajmakowej (ok. 500 g)
  • ok. 200 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo: ok. 40 g wiórków z gorzkiej lub deserowej czekolady

Potrójnie czekoladowe ciasto - sposób wykonania:

  1. Na samy  m początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę, przesiej do niej mąkę, dodaj sodę, proszek do pieczenia i całość wymieszaj. 
  2. Przygotuj mały garnek lub rondelek i wlej do niego gorącą kawę. Dodaj masło oraz kakao i całość podgrzewaj, aż uzyskasz gładki, lśniący krem. Następnie odstaw do ostudzenia. 
  3. Do kolejnej miski wbij jajka, dodaj jogurt i całość zmiksuj. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj krem z kawy i cały czas miksuj. Pod koniec dodaj cukier i cukier waniliowy.
  4. Powstałą masę przelej do miski z mąką i dokładnie wymieszaj. Następnie przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 35 minut. 
  5. Kiedy ciasto się piecze, przygotuj krem. Czekoladę połam i włóż do blaszanej miseczki. Miseczkę połóż nad garnkiem z gotującą się wodą i poczekaj, aż czekolada się rozpuści. Do innej miski przełóż masę kajmakową i cały czas miksując, dodawaj stopniowo roztopioną czekoladę. Mieszaj, aż składniki się połączą. 
  6. Upieczone ciasto pozostaw do lekkiego ostygnięcia i na jego wierzchu równomiernie rozsmaruj polewę czekoladową. Następnie obsyp je wiórkami i wstaw na chwilę do lodówki, by krem stężał. 

Takie ciasto spełni twoje marzenie o czymś ultraczekoladowym. Jeśli nie masz pomysłu na ciasto na weekend, koniecznie wypróbuj ten przepis. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.