Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kiedy myślimy o cieście czekoladowym, na myśl od razu przychodzi nam brownie lub kultowy w czasach PRL - musimy użyć tego słowa - murzynek. Dziś jednak pokażemy wam, jak zrobić potrójnie czekoladowe ciasto, które już samym zapachem zawróci ci w głowie. Jak się zabrać za tę słodycz? Przepis jest prosty, ale najważniejszy jest krem - nic, tylko palce lizać.
Najbardziej czekoladowe ciasto świata - przepis
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 3/4 kostki masła
- ok. 180 g cukru
- 50 g ciemnego kakao
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- pół szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
- 4 większe jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- puszka masy kajmakowej (ok. 500 g)
- ok. 200 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo: ok. 40 g wiórków z gorzkiej lub deserowej czekolady
Potrójnie czekoladowe ciasto - sposób wykonania:
- Na samy m początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę, przesiej do niej mąkę, dodaj sodę, proszek do pieczenia i całość wymieszaj.
- Przygotuj mały garnek lub rondelek i wlej do niego gorącą kawę. Dodaj masło oraz kakao i całość podgrzewaj, aż uzyskasz gładki, lśniący krem. Następnie odstaw do ostudzenia.
- Do kolejnej miski wbij jajka, dodaj jogurt i całość zmiksuj. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj krem z kawy i cały czas miksuj. Pod koniec dodaj cukier i cukier waniliowy.
- Powstałą masę przelej do miski z mąką i dokładnie wymieszaj. Następnie przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 35 minut.
- Kiedy ciasto się piecze, przygotuj krem. Czekoladę połam i włóż do blaszanej miseczki. Miseczkę połóż nad garnkiem z gotującą się wodą i poczekaj, aż czekolada się rozpuści. Do innej miski przełóż masę kajmakową i cały czas miksując, dodawaj stopniowo roztopioną czekoladę. Mieszaj, aż składniki się połączą.
- Upieczone ciasto pozostaw do lekkiego ostygnięcia i na jego wierzchu równomiernie rozsmaruj polewę czekoladową. Następnie obsyp je wiórkami i wstaw na chwilę do lodówki, by krem stężał.
Takie ciasto spełni twoje marzenie o czymś ultraczekoladowym. Jeśli nie masz pomysłu na ciasto na weekend, koniecznie wypróbuj ten przepis.