Ta surówka to kolorowy zawrót głowy. Należy do najprostszych, ale i najpyszniejszych na świecie

Wiele osób nie wyobraża sobie jedzenia kotletów bez surówki. Ten dodatek sprawia, że cały obiad jest lżejszy i świeższy. Przygotowanie tej surówki jest najprostsze na świecie, a mimo to należy ona do najpyszniejszych propozycji. Podpowiadamy, jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty.

Surówka z kapusty czerwonej lub jak kto woli - modrej kapusty, to obłędna propozycja do obiadu. Jest nie tylko pyszna, ale też prezentuje się świetnie, zachwycając swoją barwą. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt może zaskoczyć, bo jest naprawdę pysznie. Oto przepis na surówkę z czerwonej kapusty. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Kolor jest przepiękny, a smak jeszcze lepszy 

Surówka z modrej kapusty to najlepsza surówka do obiadu, jaka istnieje. Ma przepiękny fioletowy kolor, któremu nie sposób się oprzeć. Składniki, które się na nią składają, sprawiają, że smakuje lepiej, niż jesteśmy w stanie to sobie wyobrazić. Jej po prostu trzeba spróbować. Gwarantujemy, że cała rodzina będzie się nią zajadać. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 1 nieduża główka czerwonej kapusty, 
  • 1 cebula, 
  • 1 jabłko, 
  • 1 niewielka marchewka, 
  • 4 łyżki majonezu (jajecznego lub wegańskiego), 
  • 3 łyżki octu lub 2 łyżki soku z cytryny, 
  • garść orzechów włoskich (opcjonalnie), 
  • łyżeczka soli, 
  • łyżeczka cukru, 
  • szczypta pieprzu

Najlepsza surówka z modrej kapusty - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Główkę kapusty obieramy z wierzchnich liści i odrzucamy je. Następnie kroimy kapustę na mniejsze kawałki i siekamy drobno. 
  2. Cebulę kroimy w kostkę, a jabłko obieramy i ścieramy na tarce o największych oczkach. Tak samo robimy z marchewką. Orzechy siekamy nożem lub kruszymy na mniejsze kawałki. 
  3. W większej misce mieszamy przygotowane składniki. 
  4. W kubku łączymy majonez, ocet, sól, cukier i pieprz, a potem wlewamy sos do składników sałatki i dokładnie mieszamy. 
  5. Surówkę podajemy lekko schłodzoną, bo tak smakuje najlepiej. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.