Wrzuć do jajek te dwa składniki, a śniadanie nabierze nowego smaku. Zrobisz je szybciej niż kubek kawy

Śniadanie powinno być szybkie, pożywne i przede wszystkim smaczne. Mamy się przy nim nie napracować, ale jego smak ma nas dostatecznie zadowolić. Te wszystkie cechy mają te jajka podane z tymi dwoma składnikami. Całość to prawdziwa rewelacja.
Zobacz wideo Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego

Jajka można przyrządzić na wiele sposobów, a jednym z nich jest przygotowanie omletu. Jest to jedno z najlepszych dań śniadaniowych, które można przygotować o poranku. Nie trzeba się przy nim namęczyć, wystarczy połączyć kilka składników. Dodatkowo zapełnia brzuch na długo i można do niego wrzucić wiele smacznych dodatków. Naszą propozycją jest omlet z pieczarkami i swojską kiełbasą. Takie połączenie idealnie pasuje do jeszcze ciepłego pieczywa i gorącej herbaty.

Przepis na omlet z kiełbasą i grzybami

Składniki

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • pół cebuli,
  • 100 g swojskiej kiełbasy
  • 100 g pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • garść startego sera żółtego,
  • łyżeczka natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kiełbasę pokrój w plastry, cebulę drobno posiekaj, pieczarki dokładnie przemyj i pokrój w plasterki.
  2. Na dużej patelni rozgrzej masło. Na tłuszcz wrzuć kiełbasę i smaż ją przez kilka minut, aż zacznie się rumienić.
  3. Następnie dodaj cebulę i grzyby. Smaż wszystko razem przez 5 minut, aż cebula będzie miękka, a grzyby się zrumienią.
  4. W międzyczasie zajmij się jajkami. Wbij je do miseczki i energicznie wymieszaj z dodatkiem mleka. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  5. Gdy składniki na patelni są gotowe, wylej na nie roztrzepane jajka. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką.
  6. Smaż omlet przez kilka minut, aż wierzch będzie lekko ścięty. Następnie posyp go startym serem i posiekaną pietruszką. Gdy spód się wysmaży, ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż go przez około 1 minutę.
  7. Po tym czasie zdejmij go na talerz i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.