Właśnie rozpoczął się sezon na kiszoną kapustę i chociaż kapustę można kisić cały rok, to najczęściej zabieramy się za to jesienią. Moja ciocia kisi kapustę jednak nieco inaczej, ale muszę przyznać, że wychodzi przepyszna. Bez beczki, czy kamionki - wystarczą dwa dodatki i kilka słoików.
fot. svehlik / iStock.com
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Przepis na kiszoną kapustę w zasadzie nie jest skomplikowany i ten tradycyjny zawiera jedynie kapustę, marchewkę i sól. Dziś jednak z chęcią podzielę się przepisem na kiszoną kapustę cioci Bożenki, która robi ją nieco inaczej. Wychodzi dużo bardziej aromatyczna i moim zdaniem lepsza, niż tradycyjna z kamionki. Ciocia dodaje czosnek i koper - to klucz do kapuścianego sukcesu.
Zobacz wideo
Kiszona kapusta - zrób ją jak ciocia Bożenka
Składniki:
4 kg białej kapusty
na jeden kg kapusty jedna pełna łyżka soli
4 łyżki posiekanego kopru razem z kwiatem
na każdy słoik 2 pokrojone ząbki czosnku, 2 listki laurowe i 3 kulki ziela angielskiego
Kiszona kapusta - sposób wykonania:
Zacznij od dokładnego poszatkowania kapusty. Najpierw oderwij wierzchnie liście, które mogą być zabrudzone lub uszkodzone.
Poszatkowaną kapustę przełóż do miski i zasyp solą. Następnie dodaj koper i całość dokładnie wymieszaj, lekko masując. Następnie odstaw na kilka godzin, by kapusta puściła sok.
Po kilku godzinach ponownie wymieszaj kapustę i przykryj ją dużym talerzem i obciąż go np. słojem z wodą lub inną ciężką rzeczą.
Następnego dnia zauważysz, że kapusta puściła sok. Teraz przygotuj czyste, najlepiej wyparzone słoiki. Na dno połóż ząbki czosnku, dodaj listki laurowe i ziele. Następnie dość mocno upychaj kapustę i na wierchu każdego słoika dolej trochę soku.
Słoiki zakryj zakrętką, ale nie zakręcaj ich. Ułóż w ciepłym miejscu, na przykład na blacie i pozostaw na 3-4 dni. Każdego dnia za pomocą drewnianej łyżki napowietrz kapustę, wbijając trzon łyżki kilkukrotnie aż do dna słoika.
Po 4 dniach spróbuj czy poziom ukiszenia ci odpowiada, jeśli tak, zakręć szczelnie słoiki z kapustą i przenieś do lodówki lub piwnicy.
Taka kapusta jest dużo bardziej aromatyczna i naprawdę przepyszna. Idealnie nadaję się na surówkę, jako farsz do pierogów i krokietów, ale najlepiej smakuje prosto ze słoika o drugiej w nocy.