• Link został skopiowany

Kapusta kiszona w ten sposób będzie idealna na surówkę i do pierogów. Ciocia Bożenka dodaje dwa składniki

Właśnie rozpoczął się sezon na kiszoną kapustę i chociaż kapustę można kisić cały rok, to najczęściej zabieramy się za to jesienią. Moja ciocia kisi kapustę jednak nieco inaczej, ale muszę przyznać, że wychodzi przepyszna. Bez beczki, czy kamionki - wystarczą dwa dodatki i kilka słoików.
Kapusta kiszona do słoików na zimę
fot. svehlik / iStock.com

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na kiszoną kapustę w zasadzie nie jest skomplikowany i ten tradycyjny zawiera jedynie kapustę, marchewkę i sól. Dziś jednak z chęcią podzielę się przepisem na kiszoną kapustę cioci Bożenki, która robi ją nieco inaczej. Wychodzi dużo bardziej aromatyczna i moim zdaniem lepsza, niż tradycyjna z kamionki. Ciocia dodaje czosnek i koper - to klucz do kapuścianego sukcesu. 

Zobacz wideo

Kiszona kapusta - zrób ją jak ciocia Bożenka

Składniki:

  • 4 kg białej kapusty
  • na jeden kg kapusty jedna pełna łyżka soli
  • 4 łyżki posiekanego kopru razem z kwiatem
  • na każdy słoik 2 pokrojone ząbki czosnku, 2 listki laurowe i 3 kulki ziela angielskiego

Kiszona kapusta - sposób wykonania:

  1. Zacznij od dokładnego poszatkowania kapusty. Najpierw oderwij wierzchnie liście, które mogą być zabrudzone lub uszkodzone. 
  2. Poszatkowaną kapustę przełóż do miski i zasyp solą. Następnie dodaj koper i całość dokładnie wymieszaj, lekko masując. Następnie odstaw na kilka godzin, by kapusta puściła sok.
  3. Po kilku godzinach ponownie wymieszaj kapustę i przykryj ją dużym talerzem i obciąż go np. słojem z wodą lub inną ciężką rzeczą.
  4. Następnego dnia zauważysz, że kapusta puściła sok. Teraz przygotuj czyste, najlepiej wyparzone słoiki. Na dno połóż ząbki czosnku, dodaj listki laurowe i ziele. Następnie dość mocno upychaj kapustę i na wierchu każdego słoika dolej trochę soku. 
  5. Słoiki zakryj zakrętką, ale nie zakręcaj ich. Ułóż w ciepłym miejscu, na przykład na blacie i pozostaw na 3-4 dni. Każdego dnia za pomocą drewnianej łyżki napowietrz kapustę, wbijając trzon łyżki kilkukrotnie aż do dna słoika. 
  6. Po 4 dniach spróbuj czy poziom ukiszenia ci odpowiada, jeśli tak, zakręć szczelnie słoiki z kapustą i przenieś do lodówki lub piwnicy.

Taka kapusta jest dużo bardziej aromatyczna i naprawdę przepyszna. Idealnie nadaję się na surówkę, jako farsz do pierogów i krokietów, ale najlepiej smakuje prosto ze słoika o drugiej w nocy.

Więcej o: