Ciasto marchewkowe w wersji "O matko, jakie to pyszne". Dwa dodatki są niezbędne, by było idealne

Jesień to idealny czas, by pichcić i wypełniać dom zapachem domowych ciast. Jeśli chodzi o najlepsze wypieki na jesień, możemy śmiało wymienić szarlotkę, ciasto dyniowe i oczywiście ciasto marchewkowe. Dziś podpowiemy, jak zrobić ciasto marchewkowe, żeby było wilgotne i bardzo, ale to bardzo aromatyczne.

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto marchewkowe to chyba najlepsze jesienne ciasto. Idealne do kawki i na przyjęcie, jest długo wilgotne i proste w wykonaniu. Jednak to, co dobre, zawsze może być lepsze i dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze na świecie ciasto marchewkowe. Przydadzą się dwa składniki - pyszne orzechy laskowe oraz... imbir. Tak, imbir świetnie podkręci ciasto marchewkowe i wydobędzie z niego słodycz i inne ukryte smaki. 

Zobacz wideo

Ciasto marchewkowe - przepis na najlepszy jesienny deser

Składniki: 

  • ok. 300 g obranej marchewki
  • 180 g cukru
  • pełna łyżka cukru waniliowego
  • 5 dużych jajek
  • ok. pół szklanki oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • garść posiekanych orzeszków laskowych
  • łyżka startego imbiru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Odpowiednio wcześniej wyjmij jajka z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Następnie obrane marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij z soku. Przełóż do miski.
  2. Przygotuj większą miskę i wbij do niej jajka. Następnie dodaj oba cukry i za pomocą miksera na dużych obrotach utrzyj całość na jasny krem. 
  3. Weź trzepaczkę i cały czas mieszając, dodawaj cynamon, drobno posiekane orzechy, starty imbir, proszek do pieczenia i olej. 
  4. Kiedy składniki się połączą, partiami dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Nie mieszaj jednak za długo - składniki mają się jedynie połączyć. 
  5. Dodaj startą marchewkę i ponownie wymieszaj. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przełóż na nią ciasto i wyrównaj wierzch. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu udekoruj ciasto polewą z białej czekolady, lukrem lub po prostu cukrem pudrem.

Takie ciasto jest wymarzone do weekendowej kawki, gdy wrócimy z jesiennego spaceru. Jeśli chcesz się trochę porozpieszczać, ten przepis jest idealny, tylko nie zapomnij o orzechach i imbirze. 

Więcej o: