Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto marchewkowe to chyba najlepsze jesienne ciasto. Idealne do kawki i na przyjęcie, jest długo wilgotne i proste w wykonaniu. Jednak to, co dobre, zawsze może być lepsze i dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze na świecie ciasto marchewkowe. Przydadzą się dwa składniki - pyszne orzechy laskowe oraz... imbir. Tak, imbir świetnie podkręci ciasto marchewkowe i wydobędzie z niego słodycz i inne ukryte smaki.
Ciasto marchewkowe - przepis na najlepszy jesienny deser
Składniki:
- ok. 300 g obranej marchewki
- 180 g cukru
- pełna łyżka cukru waniliowego
- 5 dużych jajek
- ok. pół szklanki oleju
- 300 g mąki pszennej
- garść posiekanych orzeszków laskowych
- łyżka startego imbiru
- płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Odpowiednio wcześniej wyjmij jajka z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Następnie obrane marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij z soku. Przełóż do miski.
- Przygotuj większą miskę i wbij do niej jajka. Następnie dodaj oba cukry i za pomocą miksera na dużych obrotach utrzyj całość na jasny krem.
- Weź trzepaczkę i cały czas mieszając, dodawaj cynamon, drobno posiekane orzechy, starty imbir, proszek do pieczenia i olej.
- Kiedy składniki się połączą, partiami dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Nie mieszaj jednak za długo - składniki mają się jedynie połączyć.
- Dodaj startą marchewkę i ponownie wymieszaj. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przełóż na nią ciasto i wyrównaj wierzch.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu udekoruj ciasto polewą z białej czekolady, lukrem lub po prostu cukrem pudrem.
Takie ciasto jest wymarzone do weekendowej kawki, gdy wrócimy z jesiennego spaceru. Jeśli chcesz się trochę porozpieszczać, ten przepis jest idealny, tylko nie zapomnij o orzechach i imbirze.