Jesienią domowe menu pełne jest rozgrzewających dań, sycących potrawek, zapiekanek i smakowitych pieczeni. Nic nie może się jednak równać z dużą miską zupy. Wśród kremów czy bulionów warto wyróżnić także barszcz zabielany, a szczególnie ten w kolorowej wersji z ziemniakami, zieleniną i chrupiącymi skwarkami.
Czerwony barszcz zabielany to dla wielu danie rodem z dzieciństwa. Klasykę warto jednak nieco podrasować i nadać jesiennego charakteru. T idealnie sprawdzą się tłuczone ziemniaki, skwarki prosto z patelni i solidna porcja zieleniny. Takie danie nasyci, nacieszy oko i rozgrzeje w chłodne, ponure dni. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy kilka kroków, by solidny gar wypełnić tą wyśmienitą zupą.
Przygotowanie barszczu zabielanego jest dziecinnie proste. Zaczynamy od wywaru - tu najlepiej postawić na wędzone żeberka, które nadadzą naszej zupie wyrazu. Później należy zadbać o hojną porcję warzyw takich jak marchewka, pietruszka, seler, cebula, por i rzecz jasna dorodne buraki. Wszystko gotujemy na niewielkim ogniu w towarzystwie przypraw. Na koniec podanie - tu szczególnie polecamy tłuczone ziemniaczki, dużo pietruszki lub koperku i chrupiące skwarki z boczku.
Składniki na zupę:
Sposób przygotowania: