Nie ma lepszej zupy na jesień. Barszcz z ziemniakami to przepis na rozgrzewający, kolorowy obiad

Zamiast po raz kolejny serwować klasyczny rosół postaw na trochę koloru i zastrzyk witamin. Przepis na barszcz zabielany to prawdziwy rarytas na jesienną, chłodną pogodę. Zupę warto podać z tłuczonymi ziemniaczkami i innymi, kolorowymi dodatkami. Zachwyt domowników lub gości gwarantowany!

Jesienią domowe menu pełne jest rozgrzewających dań, sycących potrawek, zapiekanek i smakowitych pieczeni. Nic nie może się jednak równać z dużą miską zupy. Wśród kremów czy bulionów warto wyróżnić także barszcz zabielany, a szczególnie ten w kolorowej wersji z ziemniakami, zieleniną i chrupiącymi skwarkami. 

Zabielany barszcz w tej wersji to danie pełne smaków i kolorów 

Czerwony barszcz zabielany to dla wielu danie rodem z dzieciństwa. Klasykę warto jednak nieco podrasować i nadać jesiennego charakteru. T idealnie sprawdzą się tłuczone ziemniaki, skwarki prosto z patelni i solidna porcja zieleniny. Takie danie nasyci, nacieszy oko i rozgrzeje w chłodne, ponure dni. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy kilka kroków, by solidny gar wypełnić tą wyśmienitą zupą. 

Przygotowanie barszczu zabielanego jest dziecinnie proste. Zaczynamy od wywaru - tu najlepiej postawić na wędzone żeberka, które nadadzą naszej zupie wyrazu. Później należy zadbać o hojną porcję warzyw takich jak marchewka, pietruszka, seler, cebula, por i rzecz jasna dorodne buraki. Wszystko gotujemy na niewielkim ogniu w towarzystwie przypraw. Na koniec podanie - tu szczególnie polecamy tłuczone ziemniaczki, dużo pietruszki lub koperku i chrupiące skwarki z boczku

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Przepis na zabielany barszcz czerwony w wersji premium

Składniki na zupę: 

  • 300 g wędzonych żeberek,
  • 700 g buraków,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • por,
  • 2,5 l wody,
  • 100 ml zakwasu z buraków,
  • łyżka octu,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc. 
  • majeranek,
  • pieprz,
  • sól,
  • suszony lubczyk,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek wywar na żeberkach. Mięso podziel, włóż do garnka i zalej wodą.
  2. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, około 40 minut.
  3. W tym czasie obierz i pokój buraki. Teraz pora na obranie pozostałych warzyw - najlepiej od razu pokroić np. marchew w plasterki, a pietruszkę i seler w drobną kostkę.
  4. Cebul i pora pokrój na plasterki i chwilę smaż na maśle. Po chwili dodaj też marchewkę, seler, pietruszkę i razem podsmaż.
  5. Całość przełóż do garnka razem z burakami.
  6. Dodaje też ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz oraz czosnek. 
  7. Barszcz gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wlej zakwas buraczany ocet i opcjonalnie cukier. Zupę zabiel śmietaną. 
  8. Zabielany barszcz serwuj z tłuczonymi ziemniaczkami, skwarkami z boczku i sporą porcją zieleniny. Smacznego! 
Więcej o: