Ciasto "wiewiórka" - rude jak marchewka i mocno orzechowe. Jeśli kochasz korzenne smaki, koniecznie je przygotuj

Ciasto "wiewiórka" to nic innego jak mocno marchewkowe ciasto z wyraźnym akcentem orzechowym. Widok tego domowego deseru natychmiast przypomina symbol jesieni, czyli naszą polską, rudą wiewiórkę. Pięknego koloru nada marchew z cynamonem, zaś orzechowy krem przełamie korzenny smak ciasta. Taki deser będzie palce lizać.

Trudno wyobrazić sobie bardziej jesienne połączenie smaków, niż korzenne przyprawy, słodki krem orzechowy i wyrazista marchew z jabłkiem. To wszystko znajdziesz w cieście "wiewiórka". Przygotowanie deseru nie jest trudne, a ciasto zniknie z blachy, nim zdąży porządnie wystygnąć. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie

Składniki na ciasto:

  • 5-6 dużych marchwi,
  • 1 jabłko,
  • 2 jajka,
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • 150 g cukru brązowego,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • garść orzechów laskowych,
  • opcjonalnie lukier do dekoracji.

Składniki na krem orzechowy:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki masła orzechowego,
  • 4 łyżki cukru brązowego,
  • kilka orzechów laskowych.

Deser wiewiórka idealny na jesień. Połącz marchewkę z orzechowym smakiem

  1. Do miski wbijamy jajka. Ubijamy je z pomocą miksera, dodajemy szczyptę soli, olej i na koniec cukier (dosypujemy go partiami).
  2. Jabłko i marchew obieramy ze skórki. Warzywa i owoce ścieramy na tarce o grubych oczkach i wspólnie mieszamy.
  3. Orzechy drobno siekamy i prażymy na suchej patelni.
  4. Starte jabłko i marchew, a także orzechy dodajemy do ubitej masy jajecznej. Delikatnie mieszamy całość.
  5. Do drugiej miski przesiewamy przez sito mąkę, proszek do pieczenia, a także sodę oczyszczoną. Suche składniki doprawiamy cynamonem i gałką muszkatołową. 
  6. Do mokrych składników dodajemy partiami suche i mieszamy na gładką masę.
  7. Wlewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto marchewkowe należy piec ok. 1 godziny w 160 stopniach (góra dół). Przed końcem pieczenia sprawdzamy ciasto suchym patyczkiem.
  8. W trakcie pieczenia przygotowujemy orzechowy krem. Mascarpone przekładamy do miski, a następnie dodajemy cukier i masło orzechowe. Krem dokładnie miksujemy, aż powstanie puszysta masa.
  9. Do kremu dodajemy posiekane i podprażone na suchej patelni orzechy. Całość mieszamy i chłodzimy w lodówce.
  10. Gotowe i ostudzone ciasto przekrawamy na pół lub na trzy części i każdą przekładamy orzechowym kremem.

W tej wersji ciasto wiewiórka smakuje już wybornie, jednak najlepiej udekorować je lukrem i ulubionymi orzechami. Nadadzą się zarówno migdały, orzechy laskowe, jak i włoskie. Z filiżanką kawy ciasto to smakuje jak jesienne marzenie. Serniki i szarlotki odejdą w niepamięć. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA