Polska kuchnia ziemniakiem stoi, a smakowitych dań bazujących na ów warzywach nie brakuje. Niemal każdy przepada za frytkami, kremowym puree czy rozmaitymi zapiekankami, warto jednak przetestować przepis na chrupiące kuleczki. Są banalnie proste w przygotowaniu i o wiele smaczniejsze niż te, które można znaleźć w sklepach.
Domowy obiad można w łatwy sposób podrasować ciekawymi dodatkami. Zamiast przygotowywać zatem klasyczne ziemniaki, puree, ryż lub makaron bez wyrazu warto postawić na coś nieco bardziej oryginalnego. Ziemniaczane kuleczki sprawdzą się w tej roli doskonale. Zrobisz je z kilku składników, zapewniamy, że efekt jest niebanalny. Wystarczy tylko chwila na ugotowaniu bulw i połączenie ich z jajkiem skrobią i ulubionymi przyprawami.
Ziemniaczane kuleczki to chrupiąca rozkosz, która zasmakuje każdemu. Masę ekspresowo łączymy z czosnkiem, ziołami i ulubionymi przyprawai - świetnie sprawdzi się rozmaryn czy papryka. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego lub formujemy kształt, rolując ziemniaki w dłoniach. Później wystarczy wyłożyć je na paper do pieczenia i zapiec. Ten ziemniaczany hit doskonale smakuje z rozmaitymi sosami np. czosnkowymi, pomidorowym, pikantnym lub ziołowym.
Składniki:
Sposób przygotowania: