Zapomnij o nudnym puree i zaserwuj do obiadu ziemniaczane kuleczki. Są arcy proste i uzależniają

Ziemniaki można przygotować na wiele smacznych sposobów, jednak ta receptura to prawdziwa uczta dla podniebienia. Mowa tu o chrupiących kuleczkach, które sprawdzą się jako dodatek do obiadu, ale też oryginalna przekąska. Wystarczy ugotować bulwy, połączyć je z kilkoma produktami, zapiec i gotowe!

Polska kuchnia ziemniakiem stoi, a smakowitych dań bazujących na ów warzywach nie brakuje. Niemal każdy przepada za frytkami, kremowym puree czy rozmaitymi zapiekankami, warto jednak przetestować przepis na chrupiące kuleczki. Są banalnie proste w przygotowaniu i o wiele smaczniejsze niż te, które można znaleźć w sklepach. 

Ziemniaczane kuleczki, które przygotujesz z czterech składników

Domowy obiad można w łatwy sposób podrasować ciekawymi dodatkami. Zamiast przygotowywać zatem klasyczne ziemniaki, puree, ryż lub makaron bez wyrazu warto postawić na coś nieco bardziej oryginalnego. Ziemniaczane kuleczki sprawdzą się w tej roli doskonale. Zrobisz je z kilku składników, zapewniamy, że efekt jest niebanalny. Wystarczy tylko chwila na ugotowaniu bulw i połączenie ich z jajkiem skrobią i ulubionymi przyprawami. 

Ziemniaczane kuleczki to chrupiąca rozkosz, która zasmakuje każdemu. Masę ekspresowo łączymy z czosnkiem, ziołami i ulubionymi przyprawai - świetnie sprawdzi się rozmaryn czy papryka. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego lub formujemy kształt, rolując ziemniaki w dłoniach. Później wystarczy wyłożyć je na paper do pieczenia i zapiec. Ten ziemniaczany hit doskonale smakuje z rozmaitymi sosami np. czosnkowymi, pomidorowym, pikantnym lub ziołowym. 

Zobacz wideo Kuleczki ziemniaczane. Tak wyglądają prawdziwe kulki mocy!

Przepis na ziemniaczane kulki - doskonała przekąska i dodatek do obiadu 

Składniki: 

  • 450 g ziemniaków,
  • jajko,
  • 120 g skrobi ziemniaczanej,
  • sól,
  • czosnek w proszku,
  • papryka wędzona,
  • chili,
  • olej lub oliwa,
  • świeże zioła.

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. 
  2. Gdy bulwy będą już gotowe, odcedź je i utłucz na gładkie puree. 
  3. Do naczynia z ziemniakami wbij jajko, wsyp mąkę, przyprawy i dodaj posiekane zioła.
  4. Masę dokładnie wymieszaj. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  5. Kulki posmaruj oliwą lub olejem. 
  6. Piecz w 200 stopniach przez 25 minut. 
  7. Gotowe kuleczki dodatkowo odtocz w ulubionych przyprawach i na koniec oprósz solą. Smacznego.
Więcej o: