Jak zrobić domowy pasztet? Podpowiadamy
Jak zrobić domowy pasztet, aby zachwycić smakiem domowników oraz gości? Warto skorzystać z dobrego przepisu. Właściwe proporcje i składniki mogą uczynić kulinarne cuda. Poniżej znajdziecie bardzo prosty i szybki przepis na pyszny klasyczny pasztet.
Składniki:
- pół kilograma surowego boczku
- kilogram wieprzowiny
- kilogram wołowiny
- 4 cebule białe
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 bagietki
- 500 g wątróbki drobiowej
- przyprawy: sól, ziele angielskie liście laurowe, gałka muszkatołowa - do smaku
- 5 jaj
- smalec – do wysmarowania blaszki
- 300 g słoniny
- bułka tarta
Wykonanie:
- Pokrój boczek i ułóż go na spodzie garnka.
- Wieprzowinę oraz wołowinę pokrój na małe kawałki. Umieść je na boczku.
- Cebule obierz i pokrój na grube plastry. Następnie połóż ją na mięsie.
- Zalej wodą.
- Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Dopraw solą. Zagotuj.
- Następnie zmniejsz ogień, przykryj i duś przez około 1,5 godziny.
- Odstaw z ognia. Dodaj pokrojoną bułkę. Garnek z bułką odstaw na co najmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Sparz dokładnie wątróbkę. Wyciągnij z garnka ziele angielskie i liście laurowe. Połącz wątróbkę z zawartością garnka i zmiel maszynką.
- Do masy dodaj żółtka. Dopraw do smaku pieprzem oraz gałką.
- Ubij białka na sztywno i dodaj je. Wszystko delikatnie połącz ze sobą.
- Przygotuj podłużne foremki. Wysmaruj je dokładnie smalcem. Wyłóż plastrami słoniny. Obsyp bułką tartą. Wyłóż masę mięsną i dobrze dociśnij.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C i piecz przez około 1,5 godziny.
- Wyciągnij i ostudź. Pasztet warto przygotować wcześniej.
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański
Domowy pasztet – przepis z żurawiną
Przepis na domowy pasztet z żurawiną to doskonały wybór. Jest to świetna propozycja, zwłaszcza dla tych, którzy uwielbiają owocową nutkę. Pasztet z żurawiną możemy z całym powodzeniem zaserwować podczas rodzinnego spotkania. Przepis na to cudo znajdziecie poniżej.
Składniki, które są nam potrzebne do wykonania pasztetu to:
- 1 kg szynki
- 2 piersi z kurczaka – najlepiej eko
- 300 g wątróbki
- 200-250 g podgardla
- boczek – do wyłożenia formy
- 150 g żurawiny suszonej
- 2 l wody
- 5 jajek
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie:
- Ugotuj bulion z mięsa oraz przypraw (bez wątróbki).
- Mięso gotuj do miękkości.
- Garnek odstaw do wystudzenia.
- Wątróbkę, sparz gorącą wodą.
- Mięso zmiel i dopraw do smaku.
- Dodaj do mięsa żółtka.
- Przygotuj pianę z białek i dodaj ją do mięsa.
- Całość mieszamy i dodajemy żurawinę.
- Przygotuj formę. Wyłóż ją boczkiem.
- Przełóż pasztet.
- Rozgrzej piekarnik do 180 °.
- Umieść pasztet w piekarniku i piecz przez godzinę.
Z czym podawać domowy pasztet? Kilka słów o tym, jak serwować domowej roboty pasztet
Z czym najlepiej podawać domowy pasztet, aby zachwycić bliskich? Opcji jest tutaj całe mnóstwo. Pasztet będzie doskonale komponował się zarówno z chlebem, jak i samodzielnie. Ponadto warto wzbogacić go o sos tatarski lub czosnkowy. Na pewno dobrze sprawdzi się także dodatek chrzanu lub kiszone ogórki. A z jakiego mięsa wychodzi najlepszy pasztet? Należy wybrać kilka rodzajów mięs, np.: łopatka wieprzowa, boczek, wołowina, wątróbka, podgardle, szynka.
Zobacz też: Jesienny obiad wege na piątek. Przekonajcie się sami, jakie pyszności można stworzyć z warzyw