Klasyczny domowy pasztet w dwóch wydaniach. Sprawdź, z jakiego mięsa wychodzi najlepszy pasztet

Domowy pasztet to podstawowy element świątecznego menu. Serwujemy go zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. Z odpowiednimi dodatkami jest świetną przystawką nie tylko na święta. Przedstawiamy dwa wyjątkowe przepisy.

Jak zrobić domowy pasztet? Podpowiadamy 

Jak zrobić domowy pasztet, aby zachwycić smakiem domowników oraz gości? Warto skorzystać z dobrego przepisu. Właściwe proporcje i składniki mogą uczynić kulinarne cuda. Poniżej znajdziecie bardzo prosty i szybki przepis na pyszny klasyczny pasztet

Składniki: 

  • pół kilograma surowego boczku 
  • kilogram wieprzowiny 
  • kilogram wołowiny 
  • 4 cebule białe 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 1/2 bagietki 
  • 500 g wątróbki drobiowej 
  • przyprawy: sól, ziele angielskie liście laurowe, gałka muszkatołowa - do smaku 
  • 5 jaj 
  • smalec – do wysmarowania blaszki 
  • 300 g słoniny 
  • bułka tarta 

Wykonanie: 

  1. Pokrój boczek i ułóż go na spodzie garnka. 
  2. Wieprzowinę oraz wołowinę pokrój na małe kawałki. Umieść je na boczku. 
  3. Cebule obierz i pokrój na grube plastry. Następnie połóż ją na mięsie. 
  4. Zalej wodą. 
  5. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Dopraw solą. Zagotuj. 
  6. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i duś przez około 1,5 godziny. 
  7. Odstaw z ognia. Dodaj pokrojoną bułkę. Garnek z bułką odstaw na co najmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc. 
  8. Sparz dokładnie wątróbkę. Wyciągnij z garnka ziele angielskie i liście laurowe. Połącz wątróbkę z zawartością garnka i zmiel maszynką.
  9. Do masy dodaj żółtka. Dopraw do smaku pieprzem oraz gałką. 
  10. Ubij białka na sztywno i dodaj je. Wszystko delikatnie połącz ze sobą. 
  11. Przygotuj podłużne foremki. Wysmaruj je dokładnie smalcem. Wyłóż plastrami słoniny. Obsyp bułką tartą. Wyłóż masę mięsną i dobrze dociśnij. 
  12. Rozgrzej piekarnik do 190°C i piecz przez około 1,5 godziny. 
  13. Wyciągnij i ostudź. Pasztet warto przygotować wcześniej. 
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Domowy pasztet – przepis z żurawiną 

Przepis na domowy pasztet z żurawiną to doskonały wybór. Jest to świetna propozycja, zwłaszcza dla tych, którzy uwielbiają owocową nutkę. Pasztet z żurawiną możemy z całym powodzeniem zaserwować podczas rodzinnego spotkania. Przepis na to cudo znajdziecie poniżej. 

Składniki, które są nam potrzebne do wykonania pasztetu to: 

  • 1 kg szynki 
  • 2 piersi z kurczaka – najlepiej eko 
  • 300 g wątróbki 
  • 200-250 g podgardla 
  • boczek – do wyłożenia formy 
  • 150 g żurawiny suszonej 
  • 2 l wody 
  • 5 jajek 
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy 

Wykonanie:  

  1. Ugotuj bulion z mięsa oraz przypraw (bez wątróbki).
  2. Mięso gotuj do miękkości. 
  3. Garnek odstaw do wystudzenia. 
  4. Wątróbkę, sparz gorącą wodą. 
  5. Mięso zmiel i dopraw do smaku. 
  6. Dodaj do mięsa żółtka. 
  7. Przygotuj pianę z białek i dodaj ją do mięsa. 
  8. Całość mieszamy i dodajemy żurawinę. 
  9. Przygotuj formę. Wyłóż ją boczkiem. 
  10. Przełóż pasztet. 
  11. Rozgrzej piekarnik do 180 °. 
  12. Umieść pasztet w piekarniku i piecz przez godzinę. 

Z czym podawać domowy pasztet? Kilka słów o tym, jak serwować domowej roboty pasztet 

Z czym najlepiej podawać domowy pasztet, aby zachwycić bliskich? Opcji jest tutaj całe mnóstwo. Pasztet będzie doskonale komponował się zarówno z chlebem, jak i samodzielnie. Ponadto warto wzbogacić go o sos tatarski lub czosnkowy. Na pewno dobrze sprawdzi się także dodatek chrzanu lub kiszone ogórki. A z jakiego mięsa wychodzi najlepszy pasztet? Należy wybrać kilka rodzajów mięs, np.: łopatka wieprzowa, boczek, wołowina, wątróbka, podgardle, szynka. 

Zobacz też: Jesienny obiad wege na piątek. Przekonajcie się sami, jakie pyszności można stworzyć z warzyw

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.