Orientalne smaki można przygotować samemu w dom i jak się okazuje, jest to dziecinnie proste. Wystarczy dobry przepis, szczegółowa lista zakupów i w kilkanaście minut możemy otrzymać znakomite danie na równi smaczne z tymi rodem z odległego street foodu.
Kurczak w tym wydaniu smakuje obłędnie i smakuje lepiej niż chińszczyzna z restauracji
Bary serwujące smaki Azji i potocznie zwana chińszczyznę są w Polsce szczególnie popularne. Nie da się jednak ukryć, że niejednokrotnie dania te są dalekie od ideału i prawdziwych orientalnych smaków. Warto zatem postawić na chińszczyznę domowej roboty. Kurczak w tym wydaniu sprawdzi się tu znakomicie.
Kurczak w pięciu smakach to kultowe danie, które słynie z niebywałych aromatów i umami. Jeśli chodzi o przygotowanie, to wcale nie jest ono trudne. Wystarczy zadbać o odpowiednie składniki i odpowiednia kolejność wrzucania ich na patelnie a najlepiej do głębokiego woka. Nie obejdzie się także bez obłędnego sosu i dodatków - ryżu lub makaronu ryżowego.
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe
Przepis na kurczaka w pięciu smakach, czyli smaki Azji bez wychodzenia z domu
Składniki:
- 350 g piersi z kurczaka,
- łyżeczka chili,
- pół łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka suszonej kolendry,
- łyżeczka startego imbiru,
- ząbek czosnku,
- 100 g zielonej fasolki,
- cebula,
- marchewka,
- 2 łyżki miodu,
- odrobina soku z cytryny,
- 2 zielone chili,
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 2 pieczarki lub grzybki mun.
- Dodatkowo:
- 50 ml wody,
- olej lub oliwa,
- odrobina mąki,
- ryż,
- 50 g orzeszków ziemnych,
- kolendra lub natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania kurczaka. Mięso umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, zalej odrobiną sosu sojowego, kapką oleju i połącz z przyprawami: cynamonem, suszonym imbirem, kolendrą, chili i ząbkiem czosnku.
- Mięso w marynacie przełóż do lodówki, zacznij szykować warzywa. Marchewkę obierz obieraczką na cienkie paseczki, fasolę pozbaw końcówek, cebulę posiekaj w piórka, a pieczarki pokrój w plasterki.
- Wszystkie warzywa przełóż do miski. Połącz z chili, sosem sojowym i miodem. Całość zamieszaj i wrzuć na rozgrzany olej.
- Mieszankę kolorowych warzyw smak przez kilka minut na dużym ogniu, gdy całość się zarumieni, dodaj zamarynowane mięso.
- Smaż aż kurczak się zarumieni - pamiętaj by wszystko szykować na dużym ogniu, cały czas mieszając.
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Teraz pora zagęścić nasz sos. Do mięsa i warzyw wlej rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Składniki zamieszaj - chińszczyzna powinna się ładnie zagęścić.
- Gotowe danie przenieś na talerz. Serwuj z ryżem, posypką z orzeszków i posiekaną zieleniną. Smacznego!