Smaki Azji bez wychodzenia w domu. Wystarczy połączyć kilka składników, by uzyskać prawdziwe umami

Szukasz ciekawej inspiracji na jesienny obiad? Przepis na aromatycznego kurczaka w pięciu smakach to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Danie smakuje o niebo lepiej niż nie jedna pozycja z chińskich restauracji

Orientalne smaki można przygotować samemu w dom i jak się okazuje, jest to dziecinnie proste. Wystarczy dobry przepis, szczegółowa lista zakupów i w kilkanaście minut możemy otrzymać znakomite danie na równi smaczne z tymi rodem z odległego street foodu. 

Kurczak w tym wydaniu smakuje obłędnie i smakuje lepiej niż chińszczyzna z restauracji 

Bary serwujące smaki Azji i potocznie zwana chińszczyznę są w Polsce szczególnie popularne. Nie da się jednak ukryć, że niejednokrotnie dania te są dalekie od ideału i prawdziwych orientalnych smaków. Warto zatem postawić na chińszczyznę domowej roboty. Kurczak w tym wydaniu sprawdzi się tu znakomicie. 

Kurczak w pięciu smakach to kultowe danie, które słynie z niebywałych aromatów i umami. Jeśli chodzi o przygotowanie, to wcale nie jest ono trudne. Wystarczy zadbać o odpowiednie składniki i odpowiednia kolejność wrzucania ich na patelnie a najlepiej do głębokiego woka. Nie obejdzie się także bez obłędnego sosu i dodatków - ryżu lub makaronu ryżowego.  

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Przepis na kurczaka w pięciu smakach, czyli smaki Azji bez wychodzenia z domu

Składniki:

  • 350 g piersi z kurczaka,
  • łyżeczka chili,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka suszonej kolendry,
  • łyżeczka startego imbiru,
  • ząbek czosnku,
  • 100 g zielonej fasolki,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 2 łyżki miodu,
  • odrobina soku z cytryny,
  • 2 zielone chili,
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 2 pieczarki lub grzybki mun.
  • Dodatkowo:
  • 50 ml wody,
  • olej lub oliwa,
  • odrobina mąki,
  • ryż,
  • 50 g orzeszków ziemnych, 
  • kolendra lub natka pietruszki. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania kurczaka. Mięso umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, zalej odrobiną sosu sojowego, kapką oleju i połącz z przyprawami: cynamonem, suszonym imbirem, kolendrą, chili i ząbkiem czosnku. 
  2. Mięso w marynacie przełóż do lodówki, zacznij szykować warzywa. Marchewkę obierz obieraczką na cienkie paseczki, fasolę pozbaw końcówek, cebulę posiekaj w piórka, a pieczarki pokrój w plasterki. 
  3. Wszystkie warzywa przełóż do miski. Połącz z chili, sosem sojowym i miodem. Całość zamieszaj i wrzuć na rozgrzany olej. 
  4. Mieszankę kolorowych warzyw smak przez kilka minut na dużym ogniu, gdy całość się zarumieni, dodaj zamarynowane mięso. 
  5. Smaż aż kurczak się zarumieni - pamiętaj by wszystko szykować na dużym ogniu, cały czas mieszając. 
  6. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  7. Teraz pora zagęścić nasz sos. Do mięsa i warzyw wlej rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Składniki zamieszaj - chińszczyzna powinna się ładnie zagęścić. 
  8. Gotowe danie przenieś na talerz. Serwuj z ryżem, posypką z orzeszków i posiekaną zieleniną. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.