• Link został skopiowany

Puree z dyni - błyskawiczny mus idealny do wielu dań. Sprawdź, z czym możesz go podawać

Puree z dyni to świetna propozycja zwłaszcza w okresie jesieni, ale nie tylko. Puree można podawać w wersji słodkiej lub wytrawnej, samodzielnie lub jako element dania. Warto zrobić puree z dyni w większej ilości i cieszyć się jego smakiem przez cały rok.
Puree z dyni. Zdjęcie ilustracyjne
Shutterstock

Jak zrobić purée z dyni? To dziecinnie proste! Potrzebny jest tylko jeden składnik 

Jak zrobić purée z dyni? W podstawowej wersji wystarczy nam sama dynia. Zaletą purée z dyni jest to, że możemy zrobić go nieco więcej. Potem wystarczy je zapasteryzować bądź umieścić w zamrażarce. Czasem niezbędne jest dodanie odrobiny wody.  

Purée z dyni do słoików - przepis:  

Składniki:  

  • 1 dynia 
  • woda – głównie do pasteryzacji 

Wykonanie:  

  1. Dynie dokładnie umyj, obierz ze skórki, a następnie pozbądź się gniazd nasiennych. 
  2. Pokrój ją na mniejsze kawałki i umieść w nagrzanym piekarniku. Piecz przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.  
  3. Następnie wyciągnij. Umieść w blenderze. Dokładnie zblenduj. 
  4. Przygotuj słoiki. 
  5. Słoiki wyparz i wytrzyj do sucha.  
  6. Umieść masę dyniową w słoikach i zapasteryzuj (tu znajdziesz instrukcję). Po wystudzeniu odstaw do spiżarni.  
  7. Purée jest gotowe do spożycia.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Mus z dyni i jabłka. Ulubione danie najmłodszych 

Mus z dyni i jabłka to z pewnością jedno z ulubionych dań najmłodszych smakoszy. Jest słodkie, apetyczne, a do tego ma doskonałą konsystencję. Sprawdźcie, jak prosto można je wykonać. 

Składniki: 

  • 1 dynia 
  • 3 jabłka 
  • cynamon 
  • woda – wedle uznania 

Wykonanie:  

  1. Dynię umyj i obierz ze skórki. Pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój na mniejsze kawałki. Umieść na blaszce.  
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz dynie przez około 25 minut. 
  3. Jabłka, dokładnie umyj, obierz. Pozbądź się nasion. 
  4. Połącz ze sobą oba składniki za pomocą blendera. Dodaj cynamon do smaku i wodę. 
  5. Całość dokładnie zmiksuj. 
  6. Opcjonalnie możesz posypać cynamonem przed podaniem.  

Purée z dyni do obiadu z dodatkiem marchewki 

Co można zrobić z purée z dyni? Można wykonać z niego dodatek do obiadu, zastępujący klasyczne purée ziemniaczane. Przepis ten sprawdzi się zwłaszcza w przypadku osób, które dbają o linię bądź po prostu chcą ograniczyć spożycie ziemniaków.  

Składniki:  

  • 1 dynia 
  • 4 marchewki 
  • sól - do smaku 

Wykonanie:  

  1. Dynie dokładnie umyj obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój ją na mniejsze kawałki. 
  2. Marchewki umyj i obierz. Pokrój na mniejsze części.  
  3. Rozgrzej piekarnik do około 180°C. 
  4. Umieść dynie oraz marchewki na blaszce na papierze do pieczenia. 
  5. Piecz do uzyskania odpowiedniej miękkości.  
  6. Całość zblenduj i dopraw do smaku solą.  
  7. W razie konieczności możesz dodać odrobinę wody. 
  8. Tak przygotowane purée możesz zestawić na przykład z mięsem. 

Purée z dyni – do czego jeszcze można je wykorzystać?  

Purée z dyni to nie tylko dobry sposób na danie obiadowe. Purée w zależności od dodatków będzie znakomitą bazą deserów, sosów, dipów czy też na przykład ciast. Sprawdzi się również doskonale jako dodatek do jesiennej kawy.

Zobacz też: Ketchup z dyni - znacznie zdrowszy i smaczniejszy niż sklepowy. Jak go zrobić? Przepis jest wyjątkowo łatwy

Więcej o: