Jak zrobić purée z dyni? To dziecinnie proste! Potrzebny jest tylko jeden składnik
Jak zrobić purée z dyni? W podstawowej wersji wystarczy nam sama dynia. Zaletą purée z dyni jest to, że możemy zrobić go nieco więcej. Potem wystarczy je zapasteryzować bądź umieścić w zamrażarce. Czasem niezbędne jest dodanie odrobiny wody.
Purée z dyni do słoików - przepis:
Składniki:
- 1 dynia
- woda – głównie do pasteryzacji
Wykonanie:
- Dynie dokładnie umyj, obierz ze skórki, a następnie pozbądź się gniazd nasiennych.
- Pokrój ją na mniejsze kawałki i umieść w nagrzanym piekarniku. Piecz przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.
- Następnie wyciągnij. Umieść w blenderze. Dokładnie zblenduj.
- Przygotuj słoiki.
- Słoiki wyparz i wytrzyj do sucha.
- Umieść masę dyniową w słoikach i zapasteryzuj (tu znajdziesz instrukcję). Po wystudzeniu odstaw do spiżarni.
- Purée jest gotowe do spożycia.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Mus z dyni i jabłka. Ulubione danie najmłodszych
Mus z dyni i jabłka to z pewnością jedno z ulubionych dań najmłodszych smakoszy. Jest słodkie, apetyczne, a do tego ma doskonałą konsystencję. Sprawdźcie, jak prosto można je wykonać.
Składniki:
- 1 dynia
- 3 jabłka
- cynamon
- woda – wedle uznania
Wykonanie:
- Dynię umyj i obierz ze skórki. Pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój na mniejsze kawałki. Umieść na blaszce.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz dynie przez około 25 minut.
- Jabłka, dokładnie umyj, obierz. Pozbądź się nasion.
- Połącz ze sobą oba składniki za pomocą blendera. Dodaj cynamon do smaku i wodę.
- Całość dokładnie zmiksuj.
- Opcjonalnie możesz posypać cynamonem przed podaniem.
Purée z dyni do obiadu z dodatkiem marchewki
Co można zrobić z purée z dyni? Można wykonać z niego dodatek do obiadu, zastępujący klasyczne purée ziemniaczane. Przepis ten sprawdzi się zwłaszcza w przypadku osób, które dbają o linię bądź po prostu chcą ograniczyć spożycie ziemniaków.
Składniki:
- 1 dynia
- 4 marchewki
- sól - do smaku
Wykonanie:
- Dynie dokładnie umyj obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój ją na mniejsze kawałki.
- Marchewki umyj i obierz. Pokrój na mniejsze części.
- Rozgrzej piekarnik do około 180°C.
- Umieść dynie oraz marchewki na blaszce na papierze do pieczenia.
- Piecz do uzyskania odpowiedniej miękkości.
- Całość zblenduj i dopraw do smaku solą.
- W razie konieczności możesz dodać odrobinę wody.
- Tak przygotowane purée możesz zestawić na przykład z mięsem.
Purée z dyni – do czego jeszcze można je wykorzystać?
Purée z dyni to nie tylko dobry sposób na danie obiadowe. Purée w zależności od dodatków będzie znakomitą bazą deserów, sosów, dipów czy też na przykład ciast. Sprawdzi się również doskonale jako dodatek do jesiennej kawy.
Zobacz też: Ketchup z dyni - znacznie zdrowszy i smaczniejszy niż sklepowy. Jak go zrobić? Przepis jest wyjątkowo łatwy