• Link został skopiowany

Te gofry chrupią bardziej niż te z nadmorskiej budki. Zastosuj trik z pianą, a wyjdą doskonałe

Tęsknisz za słodkimi smakami wakacji? Przepis na chrupiące gofry sprawi, że zapomnisz o wszystkich troskach i jesiennej chandrze - to przysłowiowa bułka z masłem, a efekt przypomina ten znany z nadmorskiej budki. Cała tajemnica kryje się w puszystym dodatku.
gofry
Yankee / shutterstock.com

Gdy ci smutno, gdy ci źle, złap za gofra, nie smuć się! Przepis na obłędnie chrupiące, delikatne i lekkie ciasto to recepta na szczęśliwe brzuchy i uśmiech od ucha do ucha. Wystarczy połączyć kilka prostych składników i gotowe! Sekret to jednak dodatek zaledwie jednego składnika. 

Obłędnie chrupiące gofry jak nad Bałtykiem 

Szukasz przepisu na idealne ciasto na gofry? Zamiast eksperymentować z dziwnymi metodami i marnować kuchenne składniki, postaw na najlepszą jakość i jednocześnie prostotę. Nasza receptura to jedynie kilka swojskich produktów, które razem tworzą iście chrupiący efekt wow. Spokojnie może ona konkurować z tą znaną z nadmorskich budek. Jak się okazuje to nic trudnego - kluczem do sukcesu jest dodatek puszystej piany, która nada idealnej tekstury i bezkonkurencyjnego smaku. 

Domowej roboty gofry wcale nie muszą być nudne! Wystarczy, że po połączeniu mąki, mleka i cukru dodamy ubite, puszyste białko. Ta sprytna metoda gwarantuje smakowity i chrupiący efekt. Później wystarczy zapiekać ciasto i serwować gofry z ulubionymi dodatkami od dżemów i domowych przetworów - w wersji słodkiej, po nieco bardziej wytrawne specjały jak np. jajko sadzone czy miks serów. 

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Przepis na gofry idealne - ubij pianę, dodaj do masy i gotowe

Składniki: 

  • 250 g mąki,
  • jajko,
  • 250 ml mleka,
  • łyżka cukru (w wersji wytrawnej pomijamy),
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek oddziel żółtko od białka. 
  2. Żółtko przenieś do miski i połącz z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Teraz pora na pianę z białek - ubij ją na sztywno, po czym delikatnie dodaj do naszego ciasta. Wymieszaj szpatułką. 
  3. Rozgrzej gofrownicę. 
  4. Gdy urządzenie będzie dobrze przygotowane, posmaruj je odrobiną oleju. Wykładaj porcję ciasta, rozprowadź i smaż gofry. 
  5. Rumiane, złote gofry studź na kratce i serwuj z ulubionymi dodatkami. Polecamy domowe konfitury, bitą śmietanę i świeże owoce. 
Więcej o: