Lekka i chrupiąca szarlotka z bezą i kruszonką. Dzięki tej metodzie dosłownie rozpływa się w ustach

Delikatna, rozpływająca się w ustach szarlotka to idealny deser na jesienne popołudnia. Połączenie kruchego spodu z aksamitnie puszystą, lekką bezą oraz kruszonką na wierzchu sprawia, że mało kto jest w stanie odmówić dokładki. Jak przygotować szarlotkę z bezą i kruszonką, aby smakowała znakomicie? Podpowiadamy.

Jabłka i cynamon świetnie nadają się do słodkich, jesiennych deserów. Najwięcej fanów ma krucha szarlotka, podana najlepiej na ciepło. Poprawia humor w chłodne, deszczowe popołudnia i dostarcza wielu wrażeń smakowych. Harmonia smaków między kruchym ciastem a delikatną bazą gwarantują, że wypiek zniknie z talerza w okamgnieniu.

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Przepis na domową szarlotkę z bezą i kruszonką. Wykonaj ją w ten sposób, a będzie rozpływać się w ustach

Szarlotka z bezą i kruszonką to jeden z popularniejszych wypieków w Polsce. Choć można się nim zajadać przez cały rok, to zdecydowanie najczęściej myśli się o nim jesienią. Przygotowanie idealnego deseru wcale nie jest trudnym zadaniem. Nie potrzebujesz w tym celu przejawiać wyjątkowych zdolności kulinarnych - wystarczy, że będziesz podążać za wskazówkami z poniższej receptury. Do dzieła!

Składniki na kruche ciasto:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 60 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 300 g masła,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Składniki na bezę:

  • 270 g cukru,
  • 5 białek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • cukier puder,
  • szczypta soli.

Szarlotka na kruchym spodzie z bezą i kruszonką. Sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj cukier zwykły i waniliowy, a także proszek do pieczenia. Masło drobno posiekaj i połącz z pozostałymi składnikami. Całość ucieraj dłońmi, tak by powstała drobna kruszonka. Dodaj wszystkie żółtka i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, rozpłaszcz ją, a na koniec przykryj folią spożywczą. Miskę z ciastem umieść w lodówce na ok. 30 minut.

W dalszym etapie zajmij się słodkim nadzieniem z jabłek. Owoce umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj budyń w proszku, cukier waniliowy, cynamon i świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny. Wszystko wymieszaj i odstaw na bok. Nagrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza.

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Odetnij z niego 1/3 i schowaj z powrotem do lodówki. Z pozostałej części uformuj kulę i pokrój ją na w miarę cienkie plastry. Wyłóż nimi wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną lub kwadratową blaszkę. Fragmenty ciasta ugnieć palcami, tak by tworzyły zbity spód. Formę umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz przez 8-10 minut. 

W ostatnim kroku wykonaj puszystą bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj szczyptę soli, a w dalszej kolejności cukier. Nie przestawaj ubijać. Wsyp mąkę ziemniaczaną i zmiksuj wszystko mikserem ręcznym. Na wyjęty z piekarnika spód wyłóż masę z jabłek. Na owoce z kolei wylej piankę bezową. Wyjmij z lodówki ostatnią część ciasta, zetrzyj ją na tarce i wsyp na wierzch szarlotki. Całość piecz w piekarniku przez ok. pół godziny. Kiedy nabierze złocistej barwy, wyjmij deser i oprósz dodatkowo cukrem pudrem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.