Doskonały przepis na gofry, ale z pominięciem jednego składnika. Dzięki temu są puszyste i pyszne

Gofry - kto ich nie kocha? I choć wydawać by się mogło, że najlepsze to te z budki nad morzem czy w górach, to o niebo lepsze można zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy zrezygnować z jednego składnika. Oto sekretny przepis na najlepsze gofry na świecie.

Gofry to doskonała propozycja zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Obłędnie smakują i poprawiają humor. Można podawać je z różnymi dodatkami - zarówno na słodko, jak i na słono, więc każdy znajdzie smak, który będzie najbardziej mu odpowiadał.  

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Przepis na gofry bez mleka. Smakują o niebo lepiej 

W tradycyjnym przepisie na gofry nie może zabraknąć mleka. Jeśli jednak chcemy, by nasze gofry były puszyste i pyszne, musimy jednak z niego zrezygnować. I choć dla wielu może być to kontrowersyjny pomysł, to koniecznie trzeba spróbować. Mleko warto zastąpić kefirem, a gofry będą po prostu obłędne! Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 średnie jajko, 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia. 

Jak zrobić chrupiące gofry? Sposób przygotowania krok po kroku 

Przygotowując gofry, warto pamiętać, że ich smak niestety nie zależy wyłącznie od użytych przez nas składników. Dużą rolę odgrywa też gofrownica. Musi mieć dużą moc, by wyszły chrupiące.  

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  
  2. Do miski z mąką wlej kefir, dodaj oba cukry i wbij jajko. Następnie całość wymieszaj za pomocą miksera, by uzyskać gładkie, jednolite ciasto. 
  3. Na sam koniec dodaj olej i odstaw ciasto na chwilę, by gluten spęczniał. 
  4. Gofrownicę lekko natłuść i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta. Smaż, aż gofry będą złote i apetyczne. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: