Trudno znaleźć w naszym kraju osobę, która nie gustowałaby w zupie pieczarkowej. Połączenie grzybów, warzyw oraz przypraw sprawia, że jest ona nie tylko wyjątkowo smaczna, ale i sycąca, a na dodatek - zdrowa. Pieczarki są niskokaloryczne, a do tego bogate w błonnik i białko. Ziemniaki z kolei są cennym źródłem potasu, magnezu, fosforu, żelaza i cynku. Wspierają trawienie i wspomagają wzrok.
Przygotowanie zupy pieczarkowej nie należy do trudnych. Wystarczy mieć pod ręką sprawdzony przepis, a wykonanie stanie się banalnie proste. Jeśli chcesz, aby twoje danie było gęstsze i bardziej "treściwe", dodaj do niego serek topiony zamiast śmietany. Gwarantujemy, że efekt końcowy będzie smakowity.
Składniki:
Na rozgrzanym w garnku maśle zeszklij delikatnie obraną i posiekaną drobno cebulę. Marchewkę umyj, obierz i pokrój, a następnie dodaj do garnka. Podsmażaj ją razem z cebulą przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie umyj, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Wrzuć je do garnka i ponownie wszystko podsmażaj przez chwilę.
Warzywa zalej gorącym bulionem. Dodaj wszystkie przyprawy: bazylię, oregano, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość zagotuj i dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania. Gotuj zupę pod przykryciem przez 8-10 minut. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, a w dalszej kolejności umieść w rondlu. Gotuj przez kolejne kilka minut, a potem odstaw garnek z palnika. Wzbogać zupę o posiekaną pietruszkę lub koperek. Zagęść ją serkiem topionym i zamieszaj. Gotową zupę pieczarkową podawaj na ciepło, najlepiej ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl