-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto na pizzę Magdy Gessler nie ma sobie równych. Ten przepis udowadnia, że idealna pizza istnieje
Ciasto na pizzę Magdy Gessler nie ma sobie równych. Ten przepis udowadnia, że idealna pizza istnieje
Kto z nas nie kocha pizzy? To fantastyczne danie, któremu po prostu nie da się oprzeć. W zależności od wybranych dodatków - może smakować inaczej. Jednak to idealne ciasto jest kluczem do sukcesu. Oto przepis na ciasto na pizzę Magdy Gessler.
Przygotowanie idealnego ciasta na pizzę to nie lada wyzwanie. W końcu każdy lubi inne. Niektórzy zajadają się grubym ciastem, inni zaś kochają cieniutkie ciasto, na którym znajdzie się niewiele dodatków. Jednak ciasto Magdy Gessler jest na tyle uniwersalne i pyszne, że pokocha je każdy.
Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę
Ciasto na pizzę - przepis Magdy Gessler. Lista składników nie jest długa, a efekt jest piorunujący
Słynna restauratorka Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na idealne ciasto na pizzę. Warto zastosować się do listy składników i wskazówek, by móc osiągnąć jak najlepszy efekt. Oto przepis, do którego warto się zastosować. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- drożdże (suche lub świeże) - 7 g,
- mąka (najlepiej włoska "do pizzy") - 380 g,
- woda (ciepła) - 200 ml,
- cukier - 1,5 łyżeczki,
- oliwa z oliwek - 3 łyżki,
- przyprawy - łyżeczka soli i odrobina pieprzu,
- dodatki do pizzy - dowolne, np. wędlina, ser, pieczarki, warzywa etc.
Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj drożdże z ciepłą, ale nie gorącą wodą i odstaw na pięć minut.
- Wymieszaj mąkę z cukrem, oliwą, przyprawami i rozczynem.
- Wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się jednolite i nie będzie się kleić do rąk.
- Odstaw ciasto (przykryte np. ściereczką) na około 30 minut, aby podwoiło objętość.
- Zrób dwie osobne kule (na dwie pizze) i wyrób jedną z nich przez chwilę, by nieco napowietrzyć ciasto.
- Rozwałkuj ciasto na dość cienki placek i posmaruj go przecierem pomidorowym.
- Nałóż wybrane przez siebie dodatki.
- Pizzę piecz w temperaturze 240 st. C przez około kwadrans.