Ciasto na pizzę Magdy Gessler nie ma sobie równych. Ten przepis udowadnia, że idealna pizza istnieje

Kto z nas nie kocha pizzy? To fantastyczne danie, któremu po prostu nie da się oprzeć. W zależności od wybranych dodatków - może smakować inaczej. Jednak to idealne ciasto jest kluczem do sukcesu. Oto przepis na ciasto na pizzę Magdy Gessler.

Przygotowanie idealnego ciasta na pizzę to nie lada wyzwanie. W końcu każdy lubi inne. Niektórzy zajadają się grubym ciastem, inni zaś kochają cieniutkie ciasto, na którym znajdzie się niewiele dodatków. Jednak ciasto Magdy Gessler jest na tyle uniwersalne i pyszne, że pokocha je każdy.  

Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę - przepis Magdy Gessler. Lista składników nie jest długa, a efekt jest piorunujący 

Słynna restauratorka Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na idealne ciasto na pizzę. Warto zastosować się do listy składników i wskazówek, by móc osiągnąć jak najlepszy efekt. Oto przepis, do którego warto się zastosować. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • drożdże (suche lub świeże) - 7 g, 
  • mąka (najlepiej włoska "do pizzy") - 380 g, 
  • woda (ciepła) - 200 ml, 
  • cukier - 1,5 łyżeczki, 
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki, 
  • przyprawy - łyżeczka soli i odrobina pieprzu, 
  • dodatki do pizzy - dowolne, np. wędlina, ser, pieczarki, warzywa etc. 

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Wymieszaj drożdże z ciepłą, ale nie gorącą wodą i odstaw na pięć minut. 
  2. Wymieszaj mąkę z cukrem, oliwą, przyprawami i rozczynem. 
  3. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się jednolite i nie będzie się kleić do rąk. 
  4. Odstaw ciasto (przykryte np. ściereczką) na około 30 minut, aby podwoiło objętość. 
  5. Zrób dwie osobne kule (na dwie pizze) i wyrób jedną z nich przez chwilę, by nieco napowietrzyć ciasto. 
  6. Rozwałkuj ciasto na dość cienki placek i posmaruj go przecierem pomidorowym
  7. Nałóż wybrane przez siebie dodatki. 
  8. Pizzę piecz w temperaturze 240 st. C przez około kwadrans. 
Więcej o: