• Link został skopiowany

Przepis na puszyste paszteciki z pieczarkami. Smakują wyśmienicie podane z popularną zupą

Paszteciki z pieczarkami to świetny dodatek do świątecznego barszczu. Można je również zaserwować jako smaczną przekąskę. Kruchy wierzch i mięciutki środek sprawiają, że potrawa błyskawicznie znika z talerzy. Aby wyszły smakowicie, koniecznie skorzystaj z naszej receptury - nie zawiedziesz się.
Przepis na paszteciki z pieczarkami
fot. alicjane / iStock.com

Minibułeczki wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek, cebuli i czosnku sprawdzają się świetnie nie tylko w czasie świąt. Wytrawną przekąskę można podać też podczas rodzinnego spotkania czy imprezy ze znajomymi. Estetyczny wygląd i smaczny zapach sprawią, że każdy skusi się na co najmniej kilka pasztecików.

Zobacz wideo Podręczny pasztecik podróżny

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami z wierzchu są kruche, a w środku - niebiańsko puszyste

Przygotowanie drożdżowych pasztecików możesz podzielić na dwa etapy. Pierwszy z nich, czyli wykonanie farszu zaplanuj sobie dzień wcześniej. Nazajutrz z kolei skup się na upichceniu idealnego ciasta. Kiedy oba etapy przebiegną pomyślnie, jedyne co zostanie do zrobienia, to umieszczenie pasztecików w piekarniku. Wyjdą chrupiące i zarumienione na złocisty kolor. Czego będziesz potrzebować?

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka,
  • 80 g masła,
  • 20 świeżych drożdży,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta kminku,
  • sól i pieprz.

Chrupiące paszteciki z pieczarkami. Sposób przygotowania

W szklance rozkrusz drożdże i zalej je ciepłym, ostudzonym mlekiem (50 ml). Dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, a następnie wszystko zamieszaj. Odstaw zaczyn na kilka minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesyp mąkę. Dodaj roztopione masło oraz pozostałe mleko i rozczyn. Wbij jeszcze jajko i dopraw całość solą. Ciasto zacznij mieszać drewnianą łyżką, a po chwili wyrabiaj ciasto ręcznie. Przykryj je ściereczką lub ręcznikiem i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie obierz i posiekaj cebulę. Podsmaż ją na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Dodaj do niej oczyszczone i drobno posiekane pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec wsyp jeszcze nieco posiekanej pietruszki i zamieszaj. Farsz smaż na średnim ogniu, pamiętając o mieszaniu. Dopraw całość solą i pieprzem, a po podsmażeniu, odstaw do ostygnięcia.

Dodaj do farszu jedno roztrzepane jajko oraz łyżkę bułki tartej i wymieszaj do połączenia składników. Ciasto drożdżowe rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Na całą długość nałóż równomiernie warstwę farszu, a następnie zwiń je w ciasny rulon. Uzyskaną roladę pokrój na równe części, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj drugim roztrzepanym jajkiem. Na koniec posyp paszteciki kminkiem i umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 20 minut, aż przekąski się zarumienią. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: