Więcej dyniowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Haps.pl.
Dynia to cudowne warzywo. W kuchni można z niej wyczarować wiele przepysznych potraw - zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Rozgrzewająca i aromatyczna zupa, dyniowe kluski, dynia w stylu ziemniaków hasselback (przepis możecie obejrzeć na wideo poniżej), pierogi z dyniowym farszem, dyniowo-ziemniaczana zapiekanka i dyniowy sernik to zaledwie garstka możliwości. Można byłoby dłuuugo wymieniać pozostałe opcje, a i tak zabrakłoby nam miejsca.
Spośród dyniowych deserów ja i moja rodzina (a może zwłaszcza ona) najbardziej upodobałam sobie klasyczne ciasto dyniowe. Jest słodkie, ale nie przesadnie, mięciutkie i pięknie pachnie. By smakowało i prezentowało się jeszcze lepiej, zawsze dekoruję je polewą. W tym roku postanowiłam ją zrobić nieco inaczej i nie żałuję, ale o tym za chwilę. To ciasto dyniowe jest tak dobre, że członkowie mojej rodziny potrafią mówić o nim przez cały rok - chcieliby już dyniowy sezon, żebym mogła je upiec. Gdy więc nadchodzi październik, uzbrajam się w dynię i zabieram do pieczenia. Jeżeli ciekawi cię przepis, znajdziesz go poniżej.
Składniki:
Na ciasto:
Na polewę:
W tym roku postanowiłam przetestować przepis na polewę na ciasto dyniowe z TikToka. Trochę się obawiałam, bo często jest tak, że TikTok sobie, a rzeczywistość sobie. Tym razem na szczęście się udało. Oto składniki:
Sposób przygotowania:
By zrobić ciasto dyniowe, potrzebna jest baza, czyli puree z dyni. Najlepiej smakuje to zrobione samemu. Nie są potrzebne żadne dodatki, wystarczy po prostu dynia. Należy ją przepołowić, usunąć pestki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Układamy je skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30-35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Studzimy, żeby się nie poparzyć, i wyjmujemy miąższ z podpieczonych kawałków. Najwygodniej łyżką. Blendujemy.
Gdy już mamy gotowe puree, można zabrać się za ciasto dyniowe. Twarde masło kroimy w kosteczkę i rozpuszczamy w rondelku na małej mocy palnika. Uważamy, żeby nie przypalić. Gdy już będzie płynne, wsypujemy oba rodzaje cukru. Mieszamy i odstawiamy na bok. Gdy masa przestygnie, dolewamy ją do dyniowego puree.
Oddzielamy białka od żółtek. Te pierwsze ubijamy na sztywno, a drugie dodajemy do puree. Mieszamy. Do mokrych składników wsypujemy mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy do połączenia, a na koniec dodajemy ubite białka. Jeszcze raz wszystko łączymy i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.
Po upieczeniu, gdy ciasto dyniowe wystygnie, możemy udekorować je polewą. Ja zrobiłam ją według tiktokowego przepisu: w misce wymieszałam masło (lepiej, żeby było miękkie, łatwiej się rozpuści), serek śmietankowy i mleko. Następnie dosypałam cukier puder, a na koniec wlałam odrobinę pasty waniliowej. Polewa po dokładnym wymieszaniu miała konsystencję lukru i tak też się prezentowała, gdy zastygła na cieście. Uważaj tylko, by nie przesadzić z wanilią, bo polewa będzie miała zbyt intensywny smak.