Delikatne w smaku, a ciasto puszyste. Do środka wrzuć te składniki, a naleśniki zniknął w 5 sekund

Naleśniki są tak popularne, że na całym świecie możemy zaobserwować ich wiele różnych wariantów. Różnią się od siebie nie tylko sposobem podawania, a także składnikami, które tworzą placek. Tym razem możemy spodziewać się naprawdę bomby smakowej, a do tego prezentacja tych placków może zaskoczyć wiele osób. Takich naleśników nie robiłeś jeszcze nigdy.

O naleśnikach pisaliśmy wielokrotnie, a do tego z pewnością każdy je zna. Można je wykorzystać do przygotowania krokietów, a także jeść ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Nieważne jednak jak są podane, jedno jest niezmienne - kocha je cały świat. Zagłębiając się w różne kultury, można zobaczyć, że i one eksperymentują z ich smakiem. W Korei nie jest inaczej, tam również mają swój odpowiednik słynnych naleśników.

Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku

Pajeon, bo tak nazywają się te naleśniki, podawany jest w sposób wytrawny. Dodaje się do niego cebulę, szczypiorek, można również dorzucić kimchi, a także pieczarki. Jednak te dodatki to nie wszystko. Podstawą tego dania jest oczywiście ciasto zrobione z mąki pszennej i ryżowej, a także sos, który ma charakterystyczny smak.

Przepis na koreańskie naleśniki pajeon

Składniki

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ryżowej,
  • 200 ml wody,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pęczek szczypiorku,
  • 100 g pieczarek,
  • mały słoiczek kimchi,
  • pół garści kiełków rzodkiewki,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka octu winnego,
  • łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki oleju sezamowego,
  • łyżka sezamu,
  • papryczka chili.

Sposób przygotowania

  1. Szczypiorek przemyj i dokładnie osusz, następnie posiekaj na drobno. Całość zawartość słoiczka z kimchi przenieś na sitko i dokładnie odcedź. Teraz możesz je posiekać na mniejsze kawałki. Pieczarki przemyj i posiekaj na cienkie plastry.
  2. Obie mąki przesiej przez sitko do dużej miski. Dodaj sól, cukier i stopniowo zacznij wlewać wodę. Cały czas mieszając, przygotuj z mieszanki gładkie i jednolite ciasto.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim część szczypiorki, kimchi, pieczarek i kiełków rzodkiewki. Warzywa zalej przygotowanym ciastem i smaż z dwóch stron do całkowitego wysmażenia. Czynność powtórz do wykorzystania składników. Gotowe naleśniki przekładaj na talerz.
  4. Gdy placki się smażą, możesz zająć się przygotowywaniem sosu. Do miseczki wlej sos sojowy, ocet winny, olej sezamowy, a także wsyp cukier, sezam i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia.
  5. Gorące naleśniki polej przygotowanym sosem i podawaj. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA