Zapomniany, a przed laty walczono o nawet okruszek. Każdy przeciera oczy, gdy widzi ten deser na stole

Kto pamięta kultowe ciasta i desery, które królowały kilkanaście lat temu? Wtedy robiły wielką furorę, dziś okazują się zapomniane. By całkowicie pamięć o nich nie przepadła, przypominamy przepis. Ten deser znikał zawsze jako pierwszy i nikt go nie odmawiał. Zrobienie go to prosta sprawa.

Kultowe desery z czasów PRL wracają do łask i coraz więcej osób pragnie je wykonać. Nie ma się co dziwić, to właśnie one są zazwyczaj nie tylko smaczne, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo nie trzeba do nich skomplikowanych produktów, a wszystko, co jest potrzebne, znajdziemy w kuchennych szafkach.

Zobacz wideo Biały, mleczny blok czekoladowy

Jednym z lepszych słodkości, które kojarzą się z tym okresem, jest blok czekolady. Moja babcia wykonywała go przy każdej możliwej okazji. Stał się on jednym z lepszych deserów, które jadłam i zawsze prosiłam ją o przepis. Dziś mogę się nim podzielić, by każdy mógł go odtworzyć we własnym domu.

Przepis na blok czekoladowy

Składniki

  • 250 g margaryny,
  • 2 szklanki drobnego cukru,
  • pół szklanki wody,
  • opakowanie mleka w proszku,
  • 6 łyżek kakao,
  • 300 g herbatników,
  • 200 g ulubionych orzechów.

Sposób przygotowania

  1. Herbatniki przenieś do miski i za pomocą tłuczka pokrusz je na mniejsze kawałki. Orzechy obierz z łupin i skórki i drobno posiekaj.
  2. Do rondelka wlej wodę, umieść w niej masło, wsyp cukier. Całość umieść na średnim ogniu i gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia. By składniki się nie przypaliły, pamiętaj o ciągłym mieszaniu.
  3. Po tym czasie garnuszek zdejmij z ognia, dodaj do niego mleko w proszku i przesiane kakao. Energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Do przygotowanej masy dodaj pokruszone ciastka i posiekane orzechy, ponownie wymieszaj.
  5. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Całość przelej do formy, wierzch wyrównaj za pomocą szpatułki.
  6. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na całą noc do stężenia. Po tym czasie pokrój go w grubsze paski i podawaj.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.